Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Υπατη Αρμοστεία: Ελλείψεις σε Ελλάδα και Τουρκία λίγα 24ωρα πριν εφαρμοσθεί η συμφωνία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλεί σήμερα τα συμβαλλόμενα μέλη στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διασφαλίσουν ότι θα τεθούν σε ισχύ όλες οι εγγυήσεις πριν ξεκινήσουν οι επιστροφές, δεδομένων των συνεχών σοβαρών ελλείψεων και στις δύο χώρες (Ελλάδα-Τουρκία), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, μετά τις δηλώσεις της Μελίσσα Φλέμινγκ, εκπροσώπου Τύπου της Υ.Α.

Η Υ.Α. δεν αντιτίθεται στις επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη προστασίας και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε όλη την Ελλάδα, που έχει αναγκαστεί να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εδώ εξαιτίας των κλειστών συνόρων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν πολλές πτυχές του συστήματος υποδοχής και ανταπόκρισης στις ανάγκες των ανθρώπων που μπορεί να χρήζουν διεθνούς προστασίας, οι οποίες είτε δε λειτουργούν, είτε δεν υπάρχουν καν.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, από τους οποίους οι 5.000 είναι στα νησιά και οι 46.000 στην ενδοχώρα. Οι αφίξεις αυξήθηκαν πρόσφατα στις 29 Μαρτίου, φτάνοντας τις 766 μετά από αρκετές μέρες που κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στις 300 αφίξεις την ημέρα», εξήγησε η κ. Φλέμινγκ.

Η ανακοίνωση συνεχίζει, επισημαίνοντας πως τόσο στο "hotspot" της Μόριας στη Λέσβο, όσο και στο "hotspot" στο Βαθύ στη Σάμο οι συνθήκες χειροτερεύουν. «Η Μόρια, από τις 20 Μαρτίου χρησιμοποιείται για την κράτηση των ανθρώπων, για τους οποίους εκκρεμεί απόφαση απέλασης. Βρίσκονται γύρω στους 2.300 ανθρώπους εκεί, ενώ η μέγιστη χωρητικότητα του κέντρου είναι για 2.000 ανθρώπους» αναφέρει η ανακοίνωση, που σημειώνει ακόμα ότι στο Βαθύ οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ελλιπείς, η διανομή φαγητού γίνεται με προβλήματα, ενώ για το hotspot ΒΙΑΛ στη Χίο κάνει αναφορά στις «χθεσινοβραδινές αναταραχές είχαν ως αποτέλεσμα να μαχαιρωθούν τρεις άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin