Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Άνοιγμα κεφαλαίων με αντάλαγμα το προσφυγικό αξιώνει η Άγκυρα στις Βρυξέλλες

Αξιώσεις για άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας προβάλλει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες, Χρίστος Πάσιος, σε εξέλιξη βρίσκεται έντονο παρασκήνιο στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Τρία από τα κεφάλαια, το άνοιγμα των οποίων αξιώνει η Αγκυρα, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα κεφάλαια τα οποία η Αγκυρα αξιώνει να ανοίξουν αφορούν την ενέργεια, τα θεμελειώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την παιδεία και την εξωτερική πολιτική.
Η Αγκυρα δεν ζήτησε ξεπάγωμα του κεφαλαίου δύο που αφορά τη διακίνηση ανθρώπων, το οποίο έχει μπλοκάρει και η Γερμανία.

Ο Νταβούτογλου ζήτησε όπως τα κεφάλαια ξαπαγώσουν αμέσως και εκδοθεί ανακοίνωση των 28.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι η Αγκυρα προσπαθεί να ρίξει στη Λευκωσία την ευθύνη για ενδεχόμενη μη κατάληξη στο προσφυγικό. Η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου ενόσω η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της.

Γαλλία και Βέλγιο τάχθηκαν υπέρ της Κύπρου, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ξεπάγωμα οποιουδήποτε κεφαλαίου εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης.
Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο
riknews.com.cy
7/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin