Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Τραγικές σκηνές στην Ειδομένη

Όλο και πιο βαθιά στη λάσπη βυθίζεται κάθε ημέρα ο καταυλισμός των προσφύγων στην Ειδομένη.

Οι περίπου 12.000 πρόσφυγες προσπαθούν να προστατευθούν με κάθε τρόπο από τη δυνατή βροχή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν με τα μέσα που διαθέτουν.

Την ίδια ώρα, ακόμα και κάτω από δυνατή βροχή, δεν μειώνονται οι ουρές για το συσσίτιο. Η έλλειψη φαγητού είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των προσφύγων στην Ειδομένη, παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής αντανακλώνται στο πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας Α που εντοπίστηκε σε 9χρονο παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία.

Δεκάδες άλλα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κικλίς ή στη Θεσσαλονίκη για ιώσεις και βρογχιολίτιδες. Ωστόσο, φόβοι υπάρχουν και για νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, ή ακόμη και για κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διέψευσε ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α, αλλά όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Κέντρου Αθανάσιος Γιαννόπουλος: «Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη είναι απερίγραπτες».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση «δεν διορθώνεται με οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, είναι ένας βαλτότοπος» και πως «πρέπει να μετακινηθούν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας από τον άναρχο αυτόν καταυλισμό σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν δημιουργηθεί».
Παράλληλα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, κοντά στην Ειδομένη, από όπου το απόγευμα περίπου 600 – 700 άτομα πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας επικαλούμενα αστυνομικές πηγές.

Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές των Σκοπίων επεξεργάζονται σχέδιο επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες από περιοχές του νομού Κιλκίς, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες πέρασαν μέχρι το απόγευμα τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 30 φωτορεπόρτερ, μεταξύ των οποίων και επτά έως δέκα Έλληνες, οι οποίοι ακολουθούσαν την πορεία των προσφύγων, συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι και οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

Όπως μεταδίδει ο φωτορεπόρτερ του ΑΜΠΕ Γιάννης Κολεσίδης, δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ», είπε ο κ. Κολεσίδης. 
  elzoni.gr
15/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin