Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Αναστασιάδης σε Τουσκ: «Οχι» στο άνοιγμα κεφαλαίων, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

«Εμείς στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπό τον όρο όμως ότι και η Άγκυρα τηρεί τις υποχρεώσεις της» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην Λευκωσία.

«Αποκάλυψα στον πρόεδρο Τουσκ την θέση μας, δηλαδή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σκοπεύει να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίιων (για την ένταξη στην ΕΕ) αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το να αποδεχόμαστε τα τουρκικά αιτήματα χωρίς η Άγκυρα να τηρεί τις υποχρεώσεις της, θα ήταν σα να λέμε ότι η Κύπρος δεν λειτουργεί», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία. «Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική για την ΕΕ με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Καμία τρίτη χώρα δεν είναι πιο σημαντική από ένα κράτος- μέλος» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η τουρκική πρόταση χρειάζεται ακόμη να εξισορροπηθεί για να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ των 28, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά», δήλωσε εξαλλου ο Πολωνός αξιωματούχος σημειώνοντας ότι δεν σκοπεύει να μεταφέρει το βάρος της προσφυγικής κρίσης στους ώμους της Κύπρου.

Σημειώσε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει αυτός να είναι και ο μοναδικός πυλώνας της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin