Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ευρωπαϊκές πηγές: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Δεν υπάρχει περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατασκευή των hotspots, η επανενεργοποίηση του προγράμματος επιστροφών, η μετεγκατάσταση, οι χώροι υποδοχής και βοήθεια στη διαχείριση των συνόρων της Ελλάδας αποτελούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν πως δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. Ο μηχανισμός αξιολόγησης είναι μια τυποποιημένη, συνήθης διαδικασία για κάθε κράτος-μέλος. Στην έκθεση αξιολόγησης, αναφέρουν, έγιναν συστάσεις προς την Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία τριών μηνών για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές δράσεις.

Σημειώνουν, επίσης, ότι οι Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία που επανέφεραν τους προσωρινούς ελέγχους βάσει των άρθρων 24 και 25, μετά το πέρας έξι μηνών, δηλαδή μετά τον Μάιο, πρέπει να άρουν τους ελέγχους στα σύνορα. Αν διαπιστωθεί διαρκές έλλειμμα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μια χώρας, μπορεί βάσει του άρθρου 26, οι συνοριακοί έλεγχοι να παραταθούν ως και δυο χρόνια.

Σχετικά με τις επιστροφές ανθρώπων στην Τουρκία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί από όταν υπογράφηκε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει επίσης με την Τουρκία συμφωνία για επανεισδοχή μεταναστών, η οποία ισχύει εν μέρει, αλλά αφορά την επαναπροώθηση μόνο Τούρκων υπηκόων. Η συμφωνία προβλέπει να συμπεριληφθούν υπήκοοι και άλλων χωρών από το 2017, η ΕΕ προσπαθεί, όμως, να το επισπεύσει, ώστε να γίνονται δεκτοί από το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin