Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Σε κρίση χωρίς προηγούμενο η χώρα λόγω προσφυγικού

Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στην Αθήνα αλλά και στις περιοχές της χώρας μέχρι τα βόρεια σύνορα με τα Σκόπια, όπου προσπαθούν να φτάσουν πρόσφυγες και μετανάστες με κάθε τίμημα.


Παράλληλα, διπλωματικό επεισόδιο σημείωθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, καθώς η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη, κλήθηκε για διαβουλεύσεις, μετά το διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία για τον αποκλεισμό της από τη διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει έντονα κάθε μονομερή πρωτοβουλία και μιλά μεταξύ άλλων για πρόβλημα δημοκρατίας.

«Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε χθες ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε..

Μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., ο κ. Μουζάλας σημείωσε η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», τονίζοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ζήτησε χθες ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόλις 10 ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως».

Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου έγιναν αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
  elzoni.gr
26/2/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin