Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα δοκίμασε την υπομονή μας.- Ακούστηκαν λόγια που δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω (Juncker)

Έναν απολογισμό του 2015, με τις επιπτώσεις που είχαν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γεγονότα όπως η ελληνική κρίση και το προσφυγικό, κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Σε άρθρο του στο Project Syndicate  με τίτλο «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε έναν κόσμο με κρίσεις», ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι «η Ελλάδα το 2015 δοκίμασε την υπομονή μας», στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι «κλειδί» της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου είναι πλέον η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ προειδοποιεί ότι το ταξίδι  για τη χώρα μας θα είναι μακρύ.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ελληνική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σε όλη την Ε.Ε. Από την αρχή του έτους οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Χάθηκε πολύς χρόνος και πολύ εμπιστοσύνη. Οι γέφυρες κάηκαν. Ακούστηκαν λόγια τα οποία δεν μπορείς εύκολα να τα πάρεις πίσω. Είδαμε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες να αντιμάχονται μεταξύ τους», αναφέρει ο Γιούνκερ και συνεχίζει:

«Συνολικά η Ευρώπη κοίταξε την άβυσσο. Και μόνο όταν φθάσαμε στο έσχατο σημείο είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος τα μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, ελήφθησαν δεσμεύσεις, εφαρμόστηκαν και υιοθετήθηκαν και ένα νέο πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται. Το σημαντικό σημείο είναι, πλέον, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική πλευρά με ένα Νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων αλλά και μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα (σ.σ.: της χώρας) σε αυτό το μακρύ ταξίδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin