Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Στο κόκκινο η συζήτηση για τα νέα μέτρα. Παραμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες

Με το ασφαλιστικό και το φορολογικό να βρίσκονται πλέον ένα βήμα μακριά από τη Βουλή και την επίμαχη ψηφοφορία, η σύγκρουση έχει περάσει στο επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στις θέσεις τους και μάλιστα σκληραίνουν τη στάση τους.

Οι αγρότες που συνεδρίασαν στο μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με κλείσιμο δρόμων, λιμανιών και τελωνείων για περισσότερες ώρες.

Όπως επεσήμαναν, ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά την επιβίωση τους και στις προθέσεις τους είναι να αυξηθεί το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού σε έξαωρα ημερησίως, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε από τη Βουλή, πρόσκληση σε διάλογο σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα τόνισε ότι οι αγρότες θα πάρουν σύνταξη της τάξης των 580 ευρώ από 200 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

«Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε καταστολή όπως εσείς ούτε στρεφόμαστε κατά κοινωνικών ομάδων. Θυμάμαι ότι πάντα οι αγρότες τέτοια εποχή κινητοποιούνταν και ζητούσαν διάλογο με τον πρωθυπουργό. Εκφράζω την έκπληξή μου γιατί βλέπω ότι για πρώτη φορά τους δίνεται από την αρχή η δυνατότητα να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό και κάποιοι εξ αυτών αρνούνται αυτήν την δυνατότητα. Αναρωτιέμαι γιατί, καθώς αν δεν υπάρξει διάλογος δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, δεσμευόμενος ότι «για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα προχωρήσουμε στην προστασία τους, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Θα προσδιορίσουμε το αγροτικό εισόδημα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τον Δεκέμβρη πληρώσαμε 2 δισ. στους αγρότες βάζοντας τάξη στις υποχρεώσεις προς αυτούς». «Κάποιοι προπαγανδίζουν ότι θεωρούμε φοροφυγάδες τους αγρότες. Υπάρχει πράγματι γκρίζα ζώνη, αλλά δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Έχουν να φοβηθούν οι μεσάζοντες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ, την εφαρμογή της ρήτρας ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που πήραν αύξηση πριν από ένα μήνα, πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. «Να εγκαταλείψετε το σχέδιό σας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνετε είναι σωστή, αλλά γιατί μας το εμφανίζετε ως δικό σας; Αφού υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

    τη δημιουργία τριών Ταμείων, όπως είχε συμφωνηθεί. «Επιμένουμε στην πρόταση αυτή, Θεωρούμε λάθος το ένα Ταμείο και ότι θα προκαλέσει διαχειριστικό κομφούζιο», είπε.
    χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
    αξιοποίηση του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις
    εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
    και εφόσον είναι απαραίτητο, περικοπή της κρατικής ενίσχυσης στα ευγενή ταμεία.

«Αυτά όμως δεν αρκούν και χρειάζονται ισοδύναμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η κοινωνία δεν θα σφίξει άλλο το ζωνάρι για να αυξηθεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για την ακύρωση των αυξήσεων στο Δημόσιο και των διορισμών. Δώσατε αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους και πρωτίστως σ’ αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία. Σας καλώ να τις πάρετε πίσω».

«Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να εξοικονομήσετε πόρους. Το αντέχετε; Γνωρίζω ότι θα μου πείτε πως «και εσείς τα ίδια κάνατε». Αλλά αυτή η εξομοίωση είναι η ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του προέδρου της Ν.Δ.
  elzoni.gr
  27/1/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin