Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Διπλό μέτωπο για τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια και καταθέσεις

Σε πολιτική σταθερότητα και ομαλή -και γοργή- ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσβλέπουν οι τραπεζίτες προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε κανονικότητα και να επιτευχθεί πρόοδος στα δύο βασικά μέτωπα: των «κόκκινων» δανείων και των καταθέσεων.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχουν οι συνθήκες για «ολική επαναφορά» του τραπεζικού κλάδου εφόσον διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι χωρίς να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα αμέσως, μια σειρά από γεγονότα που θα δρομολογηθούν θα οδηγήσουν στην πορεία του έτους σε σαφή ανάκαμψη.

Η σταδιακή άρση των capital controls, έως την πλήρη κατάργησή τους, η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι εξελίξεις που συνδέονται με τη θετική αξιολόγηση και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο και μπορούν να επέλθουν τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, η οποία θα επιτρέψει την επαναφορά καταθέσεων στο σύστημα. Παράλληλα, η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος υπό αυτές τις συνθήκες θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν επιτυχία στην ενεργό διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του τραπεζικού συστήματος είναι να μην καλλιεργηθεί αβεβαιότητα για τη δέσμευση και την ικανότητα της χώρας να κινηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας και επανέλθουν συνθήκες ανάλογες με αυτές που ξεκίνησαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπρόσθετα, όμως, όπως τονίζουν στη «Ν» υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, είναι κρίσιμο η χώρα να πάει ένα βήμα πιο μπροστά, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη.

Ηδη η επίτευξη της συμφωνίας του Ιουλίου λειτούργησε ως καταλύτης για μια σειρά εξελίξεις: επέστρεψαν καταθέσεις 2 δισ. ευρώ, περιορίστηκε η εξάρτηση από τον ELA κατά 14,5 δισ. ευρώ, ενώ ξένοι επενδυτές συνέβαλαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε η συμμετοχή του Δημοσίου να διαμορφώνεται στα 5,3 δισ. ευρώ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για ποσό της τάξης των 25 δισ. ευρώ...

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin