Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ολλανδική προεδρία μετρά λίγες μέρες μόνο, αλλά έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό από πολύπλοκα θέματα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Βέβαια το αξίωμα δεν δίδει ουσιαστικά εργαλεία και εξουσία για την επίλυσή τους, αλλά όποια χώρα αναλάβει την προεδρία έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την ατζέντα και κυρίως να παρέμβει για τη λήψη συναινετικών αποφάσεων.
Το προσφυγικό μέσα από την Τουρκία
Στην περίπτωση της Ολλανδίας η εμπειρία δεν λείπει. Η χώρα έχει ασκήσει 12 φορές μέχρι τώρα καθήκοντα εκ περιτροπής προεδρίας. Και, όπως είθισται, ο πρωθυπουργός της χώρας αποκαλύπτει τις προτεραιότητές του για το εξάμηνο. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επέλεξε χαμηλούς τόνους δείχνοντας περίσσευμα πραγματισμού. «Αρκετά έχουμε συζητήσει για το μέλλον της ΕΕ, τώρα ήρθε η ώρα να περάσουμε σε πράξεις», δηλωσε. «Μην περιμένετε από εμένα οράματα, ούτε τους επόμενους έξι μήνες ούτε μετά». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν άλλαξε ούτε καν το «λόγκο» της προεδρίας. Χρησιμοποίησε για λόγους οικονομίας το ίδιο από την τελευταία προεδρία του 2004.
Παρουσιάζοντας ως βασική προτεραιότητα το προσφυγικό, ο Ρούτε υποστήριξε ότι για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και αιτούντων άσυλο χρειάζονται καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, κέντρα καταγραφής τους στην Ελλάδα και αποτελεσματική επαναπροώθησή τους. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα επισκεφθεί αύριο την Άγκυρα για να υπενθυμίσει στην τουρκική ηγεσία ότι οφείλει να εφαρμόσει το «σχέδιο δράσης» με μέτρα για την καλύτερη περίθαλψη των προσφύγων από τη Συρία και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ακτών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου