Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στον "Real Fm" και τον Νίκο Χατζηνικολ​άου. -Φυσικό αέριο / Σεισμικές έρευνες

Απόσπασμα από τη  σελίδα του ΥΠΕΚΑ (για το φυσικό αέριο και τις σεισμικές έρευνες):
.................
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Μανιάτη ακούγοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού, επειδή είναι εκπαιδευμένο το αφτί μου, άκουσα τη λέξη φορολογικά πριν τα έσοδα. Δηλαδή, είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα έχουμε 150 δις Ευρώ «φορολογικά έσοδα» από το πετρέλαιο και θέλω να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό. Δηλαδή ποιόν θα φορολογούμε, ποιος θα εισπράττει, ποια θα είναι η διαδικασία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Θα σας πω το εξής: Να το βάλλουμε στη συνολική του διάσταση. Οι έρευνες των υδρογονανθράκων δεν είναι απλώς μια επενδυτική πρωτοβουλία της χώρας και αντίστοιχα του επενδυτή, με την οποία θα εξορύξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Μαζί με τη δραστηριότητα αυτή αναπτύσσεται ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας, ο οποίος δημιουργεί διπλάσιο αριθμό νέων θέσεων εργασίας σε παρεμφερείς εργασίες. Άρα, μιλούμε για έναν ολόκληρο κομμάτι της εθνικής οικονομίας το οποίο αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανύπαρκτο. Άρα, όταν συζητούμε για τις έρευνες υδρογονανθράκων δεν συζητούμε απλώς που θα μπει ένα γεωτρύπανο και αν θα δουλέψουν περίπου 200-250 άνθρωποι που δουλεύουν σε ένα θαλάσσιο γεωτρύπανο. Συζητούμε για τη δημιουργία μιας συνολικής οικονομίας, που θα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του συνόλου της εθνικής οικονομίας. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η παγκόσμια εμπειρία μάς δείχνει ότι τα έμμεσα έσοδα από τις παρεμπίπτουσες δραστηριότητες του ίδιου του πυρήνα της δραστηριότητας, είναι εξίσου σημαντικά και είναι ίσως μερικές φορές και περισσότερα από τις άμεσες δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σας ρωτώ γιατί διαβάζοντας μία έκθεση της Deutsche Bank, είδα ότι μόνο για το φυσικό αέριο προβλέπουν έσοδα πάνω από 400 δις Ευρώ. Και εμείς ακούσαμε από εσάς και τον Πρωθυπουργό για 150 δις. Θέλω να μας πείτε, με ποια διαδικασία θα κινηθεί επιχειρηματικά το πράγμα. Πώς θα γίνει;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Πριν ένα χρόνο περίπου, στην εκπομπή σας, είχαμε τη δυνατότητα να τα ξανασυζητήσουμε. Εγώ θέλω να τα επαναφέρω όλα στη μνήμη μας.
Υπάρχουν εκτιμήσεις από διαφόρους παράγοντες. Εμείς σαν Ελληνική Κυβέρνηση δίνουμε την εκτίμηση που έδωσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, για τα σημαντικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου τα επόμενα 30 χρόνια. Μέσα στα οποία περιλαμβάνονται η φορολογία που είναι ένα μέρος, τα μισθώματα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτες, για παράδειγμα η δημιουργία ολόκληρων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα προσελκύσουν Έλληνες και ξένους στα θέματα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Μιλούμε συνολικά, λοιπόν, για μία προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία της τάξης των 150 δις.
Οι αριθμοί που προαναφέρατε, για παράδειγμα της Deutsche Bank, γιατί υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις από άλλους φορείς, ίσως σχετίζονται με την ευρύτερη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ξέρετε, στην πετρελαϊκή βιομηχανία, υπάρχει η έκφραση ότι πετρέλαιο δεν υπάρχει μέχρι να το βγάλει το γεωτρύπανο. Το πετρέλαιο δεν το ανακαλύπτει ούτε ο κάθε Υπουργός, ούτε ο κάθε δημοσιογράφος. Είναι η σκληρή πραγματικότητα του επενδυτή, που θα έρθει να βάλει μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πάντως αν ισχύει αυτό που λέτε, εσείς που αναγγείλατε και έσοδα είστε πολύ πιο προχωρημένοι.
 

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Εμείς όμως, έχουμε στη διάθεσή μας κάτι που δεν έχετε εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δηλαδή;
 

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Έχουμε στη διάθεσή μας το εθνικό αρχείο υδρογονανθράκων, που είναι όλες οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και τα πρώτα πορίσματα που μας έχουν δοθεί από τη PGS.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ναι, αλλά είπατε πριν για το γεωτρύπανο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Αυτή είναι γενική αρχή και έτσι ορθά γίνεται πάντα. Στον δημόσιο διάλογο θα ήταν έλλειψη υπευθυνότητας από ένα πολιτικό πρόσωπο, όταν γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση να μην δίνει και μια τάξη μεγέθους. Κι εμείς θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Και έχει μεγάλη σημασία να προσθέσω στη συζήτησή μας αυτό που είπε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Σαμαράς. Δηλαδή, οτιδήποτε και να γίνει επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η ένθεν – κακείθεν συζήτηση ή εκτίμηση ανάλογα με τα μεγέθη, οτιδήποτε εμείς και να κάνουμε θα περάσει από τη βάσανο του Εθνικού Κοινοβουλίου, από τη Βουλή των Ελλήνων. Άρα όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, επιτρέπουν να δίνουμε την εκτίμηση αυτή. Θεωρείται απ’ όλους εξαιρετικά απαισιόδοξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αυτή συζήτηση γίνεται για το Ιόνιο. Με το Αιγαίο τι γίνεται;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Θα σας απαντήσω με μία γενικού χαρακτήρα φράση, που όμως νομίζω ότι θα δώσει απάντηση. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εξερευνήσει κάθε σπιθαμή χερσαίου εδάφους, ή θαλάσσιας έκτασης, στην οποία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, για όλο τον ορυκτό της πλούτο. Άρα ξαναλέω, οι εκτιμήσεις που δίνουμε αφορούν τη συνολική εθνική προσπάθεια για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αναφορές όμως για τα οικόπεδα του Αιγαίου, προς το παρόν δεν βλέπουμε. Όλο στο Ιόνιο, Κατάκολο, εκεί γύρω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Και η δέσμευσή μας είναι, μέσα στο 2014 να βγούμε με το πρώτο πολύ μεγάλο γύρο παραχωρήσεων – δεν έχει βγει ποτέ η Ελλάδα με τέτοιο γύρο παραχωρήσεων - στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, μια περιοχή για την οποία θα έχουμε και σεισμικά δεδομένα, γεωφυσικά δεδομένα. Διότι ξέρετε, εάν δεν δώσεις ντοκουμέντα και αποδείξεις στους επενδυτές ότι για αυτό που προσφέρεις έχει πιθανότητα η επένδυσή τους να αποσβεστεί και να τους δώσει και κέρδη, τότε δεν έχει κανένα νόημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μας λέτε ότι το Αιγαίο δεν έχει πιθανότητες;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Εγώ λέω αυτή τη στιγμή, ότι τα στοιχεία που έχουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα είναι για το Ιόνιο και τα νότια της Κρήτης, αυτά μας επιτρέπουν τώρα να βγάλουμε στον αέρα διαγωνισμό και να προσελκύσουμε επενδυτές που θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Με τη σειρά θα γίνουν όλα στη χώρα. Αλλά, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της ερμηνείας, τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων που συνέλλεξε η Νορβηγική εταιρεία. Και μάλιστα να προσθέσω με την ερμηνεία αυτών των δεδομένων θα μπορούμε να μιλάμε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι μέχρι σήμερα. Σε διάστημα περίπου τριών μηνών από τώρα θα μας παραδοθεί και η ερμηνεία των δεδομένων, η οποία γίνεται από τους Νορβηγούς, από τους Έλληνες εμπειρογνώμονες του Υπουργείου μας που συμμετέχουν, καθώς και από το κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο πετρελαίου BEICIP που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης. Άρα, έχουμε μια τριάδα επιστημόνων οι οποίοι συμμετέχουν στην ερμηνεία των δεδομένων, ώστε στη συνέχεια με βάση αυτές τις ερμηνείες να προχωρήσουμε στην παροχή αυτών των στοιχείων στους επενδυτές που θα  έρθουν να επενδύσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Μανιάτη, μια χαρά τα λέτε αυτά και μακάρι να πάει καλά όλο το πρόγραμμα. Πάντως, τέταρτη φορά ρωτάμε για το Αιγαίο, στα οικόπεδα που η Τουρκία έχει σε αμφισβήτηση, τελευταία μπήκε και η Αίγυπτος σε αμφισβήτηση αυτών των οικοπέδων όπως ονομάζονται, δεν μας απαντάτε γιατί προφανώς το περισσότερο θέμα δεν είναι οικονομικής πολιτικής, ή του Υπουργείου σας. Είναι ευρύτερο θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό, το υπουργείο Εξωτερικών και τις διενέξεις που έχουμε με την Τουρκία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Όλα αυτά τα ζητήματα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών. Η χώρα μας με σαφήνεια, και στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και παντού, έχει δηλώσει και έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτούμε και εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο μάλιστα είναι μέλος και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι θα πάμε σε μια πορεία θετική προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πείτε μας κάτι τελευταίο. Έχετε κάνει σκέψεις για το ενδεχόμενο, είτε με τη μορφή μετοχοποίησης ομολόγων, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο, να προεισπράξει η Ελληνική Δημοκρατία κάποια από τα κέρδη, από τα έσοδα που θα έρθουν από τον ορυκτό πλούτο, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Λέω, αν θα μπορούσε η Κυβέρνηση να σκεφτεί και αυτή την εκδοχή για να αντιμετωπίσει την κρίσιμη αυτή περίοδο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Σας ξαναλέω, δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση. Φαντάζομαι όμως, χωρίς να είμαι οικονομολόγος, ότι για να προεισπραχτεί κάτι θα πρέπει να είναι απόλυτα ποσοτικοποιημένο. Και όπως γνωρίζετε, εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να προκηρύξουμετο διαγωνισμό και να έρθουν επενδυτές, να έχουμε πολύ ακριβέστερα στοιχεία απ’ αυτά που μας δίνουν ως ισχυρές ενδείξεις μέχρι σήμερα οι γεωφυσικές μας έρευνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Να προσθέσω μία φράση μόνο ακόμα κύριε Χατζηνικολάου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να την πείτε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό που πρέπει να υπάρξει τα επόμενα χρόνια, όταν εγώ δεν θα είμαι στη θέση που είμαι, εσείς εύχομαι να είστε ακόμη σε καλύτερη θέση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εγώ δεν εκλέγομαι,κύριε Μανιάτη…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Όχι λέω, να είστε στη δική σας δουλειά ακόμη πιο καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σας ευχαριστώ πολύ. Στους ακροατές. Εκείνοι αποφασίζουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Αυτοί είναι οι κριτές όλων μας. Και αυτό το κορυφαίο ζήτημα της Δημοκρατίας. Θέλω να πω τούτο όμως : ότι στα ζητήματα των υδρογονανθράκων επειδή απαιτείται να υπάρχει συνέχεια, συνέπεια και διαφάνεια, διαχρονικά, διακομματικά και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα των Υπουργών και των Κυβερνήσεων πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού, είναι η συνεννόηση η διακομματική στο ότι πρέπει να προχωρήσουμε με βάση συγκεκριμένες αρχές στην αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και -αυτό το τονίσαμε ιδιαίτερα χθες- στην «ελληνοποίηση» των ερευνών, με την μέγιστη δυνατή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και εργαζομένων.
Κύριε Χατζηνικολάου, θα σας το πω με μία ακρότητα, αλλά πιστεύω ότι δικαιούμαι να το κάνω. Εάν με υπευθυνότητα ως μια σύγχρονη χώρα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει ο εθνικός ορυκτός μας πλούτος, τότε η εθνική οικονομία και η απασχόληση στη χώρα μας μπορούν να βρουν πολύ θετικά υπόβαθρα, υπό την αίρεση ακριβώς αυτή, ότι θα είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και θα αξιοποιήσουμε τα μυαλά της Ελλάδας, τους επιστήμονες της Ελλάδας, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα στα οποία ήδη εμείς μέχρι τώρα έχουμε στηριχτεί, αλλά μπορούν να μας δώσουν ακόμη περισσότερα.
 

  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με ρωτούν εδώ, συμπολίτες από την Κεφαλονιά, αν οι έρευνες που έγιναν στο Ιόνιο είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχέση με τη σεισμική έξαρση στο νησί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Τώρα, προφανώς δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς σ’ αυτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει νόημα. Είναι άνευ αντικειμένου η συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Όχι, από τη στιγμή που ρωτούν οι πολίτες πρέπει να τους δώσουμε μια απάντηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Καλώς κάνουν και ρωτούν οι πολίτες. Τις απαντήσεις αυτές τις δίνουν έτσι και αλλιώς οι ίδιοι οι επιστήμονες. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση. Είναι εκτός αντικειμένου να το συζητήσουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Να είστε καλά. Γεια σας!
 ypeka.gr
27/2/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin