Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Παρεμβάσεις ασκεί ο ΣΠΕΦ στα δικαστήρια ΛΑΓΗΕ κατά ΔΕΗ και Διαχειριστών για τους παράνομους συμψηφισμούς. -ΣΠΕΦ

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προασπίζοντας τα εκ του νόμου οριζόμενα συμφέροντα των παραγωγών στις πληρωμές, την απρόσκοπτη τήρηση του ν. 4001, άρθρο 143 περί των χρηματοροών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και των εσόδων του από την ΔΕΗ Α.Ε. και τους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), του άρθρου 118 του ιδίου Νόμου που προδιαγράφει και επιβάλει την ισονομία της διαχείρισης των παραγωγών Πανελλαδικά στα πλαίσια μιας ενιαίας αγοράς και την αποφυγή κάθε διακριτής μεταξύ τους μεταχείρισης, τα επιμέρους προβλεπόμενα στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας άρθρο 72 και τον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος άρθρο 175 κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 120 και 96 του ν. 4001 αντίστοιχα για την ακριβή απόδοση στο ταμείο ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από την ΔΕΗ και τους Διαχειριστές των εκ του νόμου προβλεπόμενων εισροών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ,
του γεγονότος ότι ο ΛΑΓΗΕ είναι ο αποκλειστικός και μοναδικός εκ του Νόμου 4001 διαχειριστής του λογαριασμού ΑΠΕ αυτού, παρεμβαίνει νομίμως δικαστικά τόσο στα Ασφαλιστικά Μέτρα που άσκησε ο Λειτουργός κατά ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ για την παύση των παράνομων συμψηφισμών πόρων ΑΠΕ που αυτοί σε βάρος του διενεργούν αλλά και στις Αγωγές του που ισάριθμα ακολουθούν.   

Ο ΣΠΕΦ παρεμβαίνει κατά της ΔΕΗ και των Διαχειριστών για τις παράνομες πρακτικές τους αυτές, αφού καμία συμβατική τους υποχρέωση όπως παρελκυστικά επικαλούνται (πληρωμές οικιακών Φ/Β και ΑΠΕ στο ΜΔΝ) δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων και των Κωδίκων τους οποίους ενυπόγραφα αποδέχονται και μνημονεύουν στις μεταξύ τους συμβάσεις, την στιγμή μάλιστα που από τις πρακτικές τους αυτές οι ήδη μη τηρούμενες συμβατικές υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ επιδεινώνονται περαιτέρω.  Σύμφωνα με την δικογραφία και τις αναλύσεις του Συνδέσμου οι εν λόγω συμψηφισμοί πόρων ΑΠΕ ευθύνονται για την προσαύξηση των υπερημεριών στις πληρωμές των ανανεώσιμων παραγωγών του ηπειρωτικού συστήματος κατά τουλάχιστον 1,5 μήνα με ισοδύναμο χρηματοοικονομικό κόστος επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις τους 1% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου τους. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό έχουν προ μηνών κατατεθεί δεκάδες καταγγελίες των άρθρων 34, 35, 36 του ν. 4001 στην ΡΑΕ, η οποία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της αναμένεται να εκδώσει σύντομα Απόφαση.  

Ο υπόλοιπος 1,5 μήνας υπερημερίας που «φορτώνεται» στους παραγωγούς ΑΠΕ (επιπλέον του 4μηνου αντιστοιχούντα στο συσσωρευμένο χρέος του ειδικού λογαριασμού) οφείλεται ευρύτερα στην μη απόδοση πόρων στον Λειτουργό, εν πολλοίς οφειλόμενων στους γενικότερους συμψηφισμούς που διενεργεί η ΔΕΗ (ως Προμηθευτής και Παραγωγός) παρά την απόφαση 58/2013 της ΡΑΕ για το θέμα σε συνέχεια καταγγελίας συμβατικού παραγωγού πέρυσι.  Όπως δημοσιοποιήθηκε, η υπόθεση κατόπιν προσφυγής της ΔΕΗ κατά της Απόφασης ΡΑΕ επιδικάστηκε στο ΣτΕ και αναμένεται απόφαση. 
http://www.spef.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=400:2014-02-12-17-38-39&catid=1:latest-news&Itemid=50
12/2/14
--
-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin