Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Το ξανασκέφτεται για τη «λευκή εβδομάδα» η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις

Μεθαύριο Παρασκευή πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την απόφασή της για το θέμα της «λευκής εβδομάδας» στα σχολεία, η οποία προτάθηκε από τους ξενοδόχους και αφορά το ολιγοήμερο κλείσιμο των σχολείων την περίοδο αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Του Νίκου Ηλιάδη

Η πρόταση εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, οι οποίοι συζήτησαν τις δυνατότητες υιοθέτησης αυτής της πρότασης, δεδομένων και των ισχυρών αντιρρήσεων, τις οποίες εγείρουν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ. «Μελετάμε με δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το θέμα και όχι προσχηματικά» δήλωσε εξερχόμενη της σύσκεψης η κ. Κεφαλογιάννη.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση για τη θέσπιση ολιγοήμερης περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόταση προβλέπει δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μίας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας ημέρες. Πρόκειται για μία ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (σκι για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη της ΠΟΞ (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο σκέφτεται να περιορίσει τη «λευκή εβδομάδα» σε επιπλέον δύο ημέρες αργίας, πλην της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να προκύψει πενθήμερη ανάπαυλα. Επίσης, σκέφτεται να εξαιρέσει του μέτρου τα δημοτικά σχολεία, προκειμένου να μη φέρει σε δύσκολη θέση τους γονείς, οι οποίοι δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, «σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, αυτές να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά για φέτος και αναλόγως των αποτελεσμάτων να κριθεί η περαιτέρω πορεία του».
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας Αριστοτέλης Θωμόπουλος δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ότι το μέτρο δεν θα τονώσει μόνο τα έσοδα των ξενοδοχείων αλλά και την οικονομία τοπικών κοινωνιών. Υποσχέθηκε, δε, ότι τα ξενοδοχεία θα προχωρήσουν σε δελεαστικές προσφορές. Επιπλέον, ζήτησε οι πενθήμερες εκδρομές του λυκείου να πραγματοποιούνται εντός Ελλάδας κι όχι σε προορισμούς του εξωτερικού.

ΚΑΤΑ Η ΟΛΜΕ
Κατά της «λευκής εβδομάδας» τάχθηκε εκ νέου χθες ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Ο Σήφης Κοτσιφάκης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «ανάρμοστο και ανεπίτρεπτο οι όποιες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές να καθορίζονται από προτάσεις προς όφελος των ξενοδόχων». Παράλληλα, επισήμανε ότι «το θέμα της ‘λευκής εβδομάδας’ δεν απασχολεί τόσο την εκπαίδευση όσο τους ξενοδόχους, οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν και σκέφθηκαν αυτόν τον τρόπο».
makthes.gr
15/1/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin