Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Συμβιβασμό με ΕΕ Ψάχνει η Gazprom


των Alex Barker και Guy Chazan / Financial Times
Η Gazprom προτείνει ανακωχή με τις Βρυξέλλες και έναρξη συνομιλιών για διευθέτηση της σαρωτικής έρευνας περί παραβίασης του ανταγωνισμού που απειλεί το επιχειρηματικό της μοντέλο στην Ευρώπη.
Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης έχει στόχο να εκτονώσει μια πολύ μεγάλη εστία έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, αν και οι δύο πλευρές παραμένουν στα μαχαίρια όσον αφορά την άρνηση της Ουκρανίας την τελευταία στιγμή να υπογράψει την εμπορική συνθήκη με την Ε.Ε., κίνηση που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο Alexander Medvedev, επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom, δήλωσε στους Financial Times ότι ο ενεργειακός κολοσσός, η ρωσική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν «να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση».
«Μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση πριν εκδοθεί δήλωση αντιρρήσεων [επίσημες κατηγορίες παραβίασης ανταγωνισμού]», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η τελική συμβιβαστική συμφωνία θα απαντήσει στις ανησυχίες των αρχών ανταγωνισμού χωρίς να πλήξει τις δραστηριότητές μας σε ευρωπαϊκές αγορές».
Οι Βρυξέλλες ήταν έτοιμεςνα κατηγορήσουν επισήμως την Gazprom ότι καταχράται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά της ανατολικής Ευρώπης, με υπερβολική χρέωση των πελατών, απαγόρευση της μεταπώλησης του φυσικού της αερίου και μπλοκάρισμα των ανταγωνιστικών πηγών παροχής.
Ο κ. Medvedev δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια λύση με τις Βρυξέλλες «σε σχετικά σύντομο διάστημα, τρεις με τέσσερις μήνες». Είπε στον επίτροπο ανταγωνισμού της Ε.Ε. Joaquín Almunia ότι η Gazprom θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το σχέδιο προτάσεών της.
Απαντώντας στην ερώτηση ποιες παραχωρήσεις θα μπορούσε να σκεφτεί η Gazprom για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών, είπε: «Θα περιμένουμε... Σε αυτήν τη διαδικασία ταιριάζει η σιωπή».
Η εξέλιξη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα όταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev απέστειλε διακοίνωση για το ζήτημα στον πρόεδρο της Κομισιόν, José Manuel Barroso. Μετά από εκείνη την κίνηση, η ρωσική κυβέρνηση που έχει πλειοψηφικό ποσοστό στην Gazprom συμπεριλήφθηκε επισήμως στη διαδικασία συμβιβασμού, εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Ενέργειας Anatoly Yanovsky.
Η έναρξη της έρευνας το 2012 είχε προκαλέσει αναταραχή στη Μόσχα, που έσπευσε με νομικές κινήσεις να προστατεύσει την Gazprom από αυτήν. Ερωτηθείς για τα κίνητρα της Κομισιόν, ο κ. Medvedev σχολίασε: «Ελπίζω να μην υπάρχουν πολιτικά κίνητρα».
Ο κ. Almunia επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον κ. Medvedev και τον κ. Yanovsky. "Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία η Gazprom εξέφρασε την προθυμία της να μελετήσει την πιθανότητα δεσμευτικής λύσης με την οποία θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες της Κομισιόν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιτρόπου.
Καθώςτα πολιτικά ζητήματα που διακυβεύονται είναι μεγάλα, η έρευνα της Κομισιόν είναι κάτι πολύ παραπάνω από θέμα ρουτίνας. Κάποιοι αξιωματούχοι επί μακρόν ισχυρίζονται ότι η υπόθεση πρέπει να λήξει συμβιβαστικά και όχι με πρόστιμα και απόφαση απαγόρευσης που θα υποχρεώσει τον ενεργειακό κολοσσό να αλλάξει τις πρακτικές λειτουργίας του.
Τους τελευταίους μήνες ο κ. Almunia έχει εκφράσει τη δυσφορία του που η Gazprom δεν είχε κάνει κάποια προσπάθεια συζήτησης. Η θητεία του ως επιτρόπου ανταγωνισμού λήγει το επόμενο φθινόπωρο, και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία όσο είναι ο ίδιος επικεφαλής.
Ο Alan Riley, καθηγητής νομικής στο City University του Λονδίνου που παρακολουθεί στενά την υπόθεση, σχολίασε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η Gazprom θα δεχτεί τους όρους της Κομισιόν.
«Αν επιμείνουν να πουλήσει η Gazprom έναν ή δύο αγωγούς στην ανατολική Ευρώπη, εκείνη μπορεί να το καταπιεί. Αλλά αν μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ίσως όχι. Η Gazprom θα αποφασίσει», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η ρωσική εταρία δύσκολα θα δεχτεί να σταματήσει να συνδέει τις τιμές του φυσικού αερίου με τις τιμές του αργού πετρελαίου στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παροχής, όπως συμβαίνει σήμερα.

(www.euro2day.gr)
energia.gr
5/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin