Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Νέα αναβολή πληρωμής της οφειλής της έδωσε η Gazprom στη Naftogaz.


Πρόθυμη να δώσει παράταση για την εξόφληση της οφειλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz δήλωσε η Gazprom.
Η ουκρανική εταιρεία αναγνώρισε το χρέος 1,3 δισ. δολαρίων έναντι του ρωσικού κολοσσού, επιβεβαιώνοντας ότι τον Οκτώβριο αγόρασε 1,4 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Μάλιστα, πηγή από τη Naftogaz επιβεβαίωσε ότι ο συμβιβασμός για την αποπληρωμή της οφειλής έχει επιτευχθεί.
Ωστόσο, παρά την «υποχώρηση» από πλευράς Gazprom, η Naftogaz δεν προτίθεται να συνεχίσει τον εφοδιασμό της με ρωσικό φυσικό αέριο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Εντουάρντ Σταβίτσκι είχε δηλώσει ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που διαθέτει στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι επαρκής για τη χώρα. Τα σχέδια να μην επαναληφθούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους (ίσως ούτε και στη συνέχεια) επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Σταβίτσκι. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Νικολάι Αζάροφ διαβεβαίωσε ότι η διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον χειμώνα δεν θα υποστεί ζημία.

Η πλευρά της Gazprom όμως δεν είναι ικανοποιημένη με τέτοια προσέγγιση. «Οι Ουκρανοί συνάδελφοι άρχισαν την κατανάλωση φυσικού αερίου από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πριν από το χειμώνα. Με τέτοιους ρυθμούς, όταν θα αρχίσουν να σημειώνονται οι χαμηλές θερμοκρασίες, στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας εκτιμάται ότι θα παραμείνουν περίπου 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Είναι καταστροφή. Σ' αυτήν την περίπτωση, η διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου σε συνθήκες χειμώνα δεν είναι δυνατή, λόγω του γεγονότος ότι το αέριο στην υπόγεια αποθήκευση δεν είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την κατανάλωση της Ουκρανίας» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά επίσημα τη θέση της εταιρίας σχετικά με την απόφαση των ουκρανικών Αρχών.

  • Σύμφωνα με τον ίδιο, η Gazprom γίνεται αποδέκτης της ανησυχίας των Ευρωπαίων καταναλωτών, γι' αυτό και αποφάσισε να έρθει σε συμβιβασμό με τη Naftogaz, δίνοντάς της νέα αναβολή πληρωμής της οφειλής της.
 energypress.gr
18/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin