ΥΠΕΚΑ, 4/11/13
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στα Ιωάννινα με θέμα «Λαθροϋλοτομία – Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης», παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασιλικής Ευταξά και του Ειδικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γεώργιου Αμοργιανιώτη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Βουλευτών Ιωαννίνων κ.κ. Άννας Ασημακοπούλου και Σταύρου Καλογιάννη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Χρήστου Ευαγγέλου, Δημάρχων και εκπροσώπων Δήμων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, του Διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων, του Αστυνομικού Διευθυντή Καστοριάς, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, των προϊσταμένων των δασικών υπηρεσιών της περιοχής, εκπρόσωπων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ηπείρου και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπων του ΣΔΟΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνεργασία και εντατικοποίηση των δράσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. «Η παράνομη υλοτομία βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα καθώς έχει πολλές παραμέτρους με σοβαρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε πάρει αλλά δεν μας αρκεί αυτό, θέλουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να σχεδιάσουμε και οργανώσουμε δράσεις αφού συζητήσουμε μαζί σας τα προβλήματα που βιώνετε καθημερινά. Ως Υπουργείο θέλουμε να νομοθετούμε όχι μέσα από τα γραφεία αλλά αφού βγούμε στην περιφέρεια και ακούσουμε και συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς. Ας εστιάσουμε λοιπόν, τη συζήτησή μας σε προτάσεις και δράσεις που θα έχουν απτά αποτελέσματα. Το Υπουργείο καταλαβαίνει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα και, όπου υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν προσωπικές ανάγκες κατοίκων μικρών ορεινών περιοχών, ο νόμος το προβλέπει.»
Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Στόχος της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή σοβαρά περιστατικά λαθροϋλοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων καθώς και ο καλύτερος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά Αλβανών που περνούν παράνομα τα σύνορα και υλοτομούν. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασικές υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός, ΣΔΟΕ) η ενίσχυση της συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτύξει με στόχο την πάταξη του φαινομένου.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σε δημοσιογράφους:
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία, οι φορείς της περιοχής και το Υπουργείο, να συμμετάσχουμε σε μία πολύ δημιουργική συζήτηση για το σημαντικό ζήτημα της καταπολέμησης του φαινόμενου της λαθροϋλοτομίας. Το ζήτημα της λαθροϋλοτομίας είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Είναι ένα πρόβλημα που έχει έντονες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Η Πολιτεία έχει ήδη λάβει μέτρα, τον τελευταίο ιδιαίτερα χρόνο, όπως είναι η αυστηροποίηση των ποινών, η απλοποίηση στην κατάσχεση των εργαλείων που βοηθούν στην παραβατική συμπεριφορά, η ενίσχυση σε υπερωριακή απασχόληση των ανθρώπων της Δασικής Υπηρεσίας.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω μέτρα τα οποία θα ληφθούν - και σε σχέση με την συγκεκριμένη περιοχή - και μπορούν να δώσουν ευκαιρία στο Υπουργείο να εντείνει την προσπάθεια του στο ζήτημα αυτό.
Συμφωνήσαμε να υπάρχει συνέχεια στην συνεργασία. Συμφωνήσαμε οι φορείς και βεβαίως η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, να συνδράμουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να υπάρχει πιο ουσιαστικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση με την παρακολούθηση αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς.
Το Υπουργείο από την πλευρά του καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα λαμβάνει έντονες διαστάσεις. Είναι όμως θετικό το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι τα στοιχεία μας δείχνουν ότι έχει καταπολεμηθεί σε έναν ικανοποιητικό βαθμό αυτή η παραβατική συμπεριφορά. Βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζει και ο κόσμος ότι, στις περιπτώσεις όπου επιδιώκεται η κάλυψη μίας προσωπικής ανάγκης στους κατοίκους των ορεινών όγκων, υπάρχει η δυνατότητα, με την συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας, κατόπιν εγκρίσεως, να την καλύψει».
Ερώτηση δημοσιογράφου:
Κύριε Υπουργέ, το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση και πολλοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι, οι πολίτες δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Θα το δείτε λίγο και σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου;
Σταύρος Καλαφάτης:
Κοιτάξτε, εμείς εδώ στοχεύουμε να καταπολεμήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο, ανεξαρτήτως από την παράμετρο στην οποία αναφερθήκατε. Εμείς νιώθουμε ότι η κατασπατάληση αυτού του ανεκτίμητου φυσικού πόρου, όπως είναι το δάσος, θα πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο. Τα ζητήματα γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής έχουν τεθεί στο τραπέζι. Η γενική κατεύθυνση που υπάρχει είναι να δοθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η έξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η κατεύθυνση που έχουμε και εμείς στο Υπουργείο μας - και είναι η κατεύθυνση η οποία αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση γενικότερα - είναι διπλή. Πρώτον, να δίνουμε όσο γίνεται πιο άμεσα απαντήσεις στα απτά προβλήματα των πολιτών, ιδιαίτερα στην καθημερινότητα τους. Και δεύτερον, να κάνουμε πολιτικές που να ενισχύουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Ερώτηση δημοσιογράφου:
Είπατε ότι το ζήτημα της λαθροϋλοτομίας βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Μία παράμετρος αυτού του φαινομένου είναι τα περάσματα με την γειτονική μας χώρα τα οποία διευκολύνουν. Από το αστυνομικό δελτίο βλέπουμε ότι έχουν συλληφθεί Αλβανοί να λαθροϋλοτομούν. Είναι λοιπόν στην σκέψη σας, να έχετε κάποια διμερή συνάντηση, μία συνεργασία πιθανόν με τις διωκτικές αρχές της γειτονικής μας χώρας;
Σταύρος Καλαφάτης:
Το ζήτημα που αναφέρετε, είναι πολύ σημαντικό και αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης. Για τα συγκεκριμένα περάσματα, όπου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αυτό που μπορώ να πω για την ώρα είναι ότι, προτού αναληφθεί μία τέτοια πρωτοβουλία, δεσμεύομαι ότι θα συνεργαστούμε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για να μπορέσουμε από κοινού, να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά αποτελεσματικές.
ypeka.gr
4/11/12
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Λαθροϋλοτομία και Κλοπές Καυσόξυλων Παρατηρούνται και στη Γερμανία Λόγω της Ακριβής Θέρμανσης
Νέος Κανονισμός Ε.Ε. για παράνομη υλοτομία
Ευρωπαϊκό φρένο στα κυκλώματα οργανωμένης λαθροϋλοτομίας
ΥΠΕΚΑ: Ομιλία Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Ν/Σ «Επείγουσες Ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ & άλλες Διατάξεις» (λαθροϋλοτομία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου