Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κοτσαμπάμπα - Θεσσαλονίκη: Αγώνας για το νερό. -Το παράδειγμα της Βολιβίας: Το νερό δημόσιο αγαθό

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την Παρασκευή ο Υπουργός Πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo, καλεσμένος του Συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το Νερό», σε μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στο επίμαχο θέμα, υπό τον τίτλο «Από την Κοτσαμπάμπα ως την Θεσσαλονίκη, οι αγώνες για το νερό φτάνουν στη νίκη».

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 19.30, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο βολιβιανός υπουργός Πολιτισμού, ενώ στις 12.00, θα δώσει και συνέντευξη τύπου στην ΕΡΤ3. 
"Η παρουσία του στην πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα στον αγώνα των πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΑΘ που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα προς την θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης.
Άλλωστε και στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας οι κάτοικοι της περιοχής με πολύ μεγάλους αγώνες πέτυχαν να ακυρώσουν την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του πόσιμου νερού που προωθούσε η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο ενός -αντίστοιχου με το ελληνικό- προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων", σημειώνεται στην ανακοίνωση του "SOSτε το Νερό".  

Το παράδειγμα της Βολιβίας

To 2000 η τρίτη μεγαλύτερη στη Βολιβία, η Cochabamba, σείσθηκε από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές, λόγω της τεράστιας αύξησης στην τιμή του νερού, η οποία έγινε όταν η εταιρεία Bechtel ανέλαβε την διαχείριση του νερού της πόλης. Οι πολίτες απαίτησαν να σταματήσει η σύμβαση με την εταιρεία. Μετά από πρωτοφανή καταστολή, πολλούς τραυματισμούς και θανάτους από την αστυνομία και τον στρατό, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, όλα τα δικαιώματα του νερού αποκαταστάθηκαν.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία, όπως κι άλλων δημόσιων οργανισμών, ήρθε το 1985 με το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας με απελευθέρωση των αγορών για να μειωθεί η ύφεση, μετά από σχετικές παραινέσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ιδιωτικοποιήθηκαν οι αεροπορικές γραμμές, οι δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, το εθνικό σιδηροδρομικό σύστημα και τέλος το 1999 η υπηρεσία δημόσιας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Είναι η εποχή που στη Βολιβία τα 2/3 των πολιτών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Οι αυξήσεις στο νερό ξεχειλίζουν το ποτήρι και χιλιάδες κόσμου ξεχύνονται τον Φεβρουάριο του 2000 στους δρόμους της Cochabamba, απαιτώντας να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Όταν η αστυνομία επενέβη με χημικά σε ειρηνική πορεία, σημειώιηκαν οι πρώτοι σοβαροί τραυματισμοί, οπότε τα πνεύματα αγρίεψαν. Ο πρόεδρος Banzer, σε μια κίνηση ελιγμού, προτείνει να συναντήσει τους εξεγερμένους. Κι ενώ η συνάντηση είναι σε εξέλιξη, μπάινει η αστυνομία και συλλαμβάνει τους εκπροσώπους του κινήματος για το νερό, μεταξύ αυτών τον πρωτεργάτη Oscar Olivera. Πρόκειται για μία σπουδαία προσωπικότητα, έναν αγωνιστή μέχρι και σήμερα, το προφίλ του οποίου σκιαγραφείται στην γνωστή ταινία "Even The Rain".
   Μετά την αναίτια σύλληψη των εκπροσώπων του κινήματος, οι ταραχές που ξέσπασαν από την επόμενη μέρα, ήταν τόσο μεγάλες,  ώστε έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οκτώ μέρες μετά την κατάληψη της πόλης από χιλιάδες διαδηλωτές, η κυβέρνηση υποχώρησε και το νερό στη Βολιβία είναι πλέον δημόσιο αγαθό.
Ντίνα Μπατζιά
newsroom enet
----

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin