Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

"Φυτεμένα Δώματα": Αναγκαιότητα στις μεγαλουπόλεις

Μία νέα στροφή στη σύγχρονη Αρχιτεκτονική, που την εκλαΐκευσε  ο σπουδαίος Αυστριακός Αρχιτέκτονας Hundertwasser , αποτελεί ο βιοκλιματικός-οικολογικός σχεδιασμός των δωμάτων των κτιρίων.

Τα φυτεμένα δώματα στα κτίρια εκτός από τη λειτουργική τους αξία, εξυπηρετούν τον άνθρωπο κάθε ηλικίας και ιδιαιτερότητας (παιδιά, γέροντες, αναπήρους, εργαζόμενους κλπ) σε έναν χώρο που αποτελεί καθημερινό καταφύγιο του ελεύθερου χρόνου με έντονη αναφορά σε στοιχεία εξοχικής κατοικίας και μάλιστα…μέσα στο σπίτι ή το χώρο εργασίας!



Οι ταρατσόκηποι ή καλύτερα «φυτεμένα δώματα»  αποτελούν σημαντικό πεδίο εφαρμογής για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και ειδικών εφαρμογών εξοικονόμησης νερού και ενέργειας. Εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων.

-Περιβαλλοντικά οφέλη

Οι πράσινες στέγες αποτελούν φυσικές μονάδες οξυγόνου γιατί αφενός μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της φωτοσύνθεσης και αφετέρου δημιουργούν μία «ασπίδα προστασίας» με οξυγόνο για τους ενοίκους του κτιρίου, καθώς ο οξυγονωμένος αέρας γίνεται βαρύτερος και κατεβαίνει προς τα κάτω.

Οι σωστά κατασκευασμένοι ταρατσόκηποι μπορούν να κρατήσουν το βρόχινο νερό σε μεγάλο ποσοστό και να εμποδίσουν φαινόμενα πλημμύρων από ραγδαίες καταιγίδες. Αυτή είναι και η βασική εφαρμογή τους στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Στην επιφάνεια των φυτών ενός ταρατσόκηπου κατακρατούνται σωματίδια σκόνης και άλλων ρυπογόνων στοιχείων. Ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας βοηθάει τους ανθρώπους που υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις, ενώ μειώνει άμεσα και άλλες μορφές ατμοσφαιρικής ρύπανσης

-Ενεργειακά-οικονομικά οφέλη

Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του κλιματιστικού και του καλοριφέρ μειώνεται. Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της.

-Κοινωνικά οφέλη

Οι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους (ταράτσες), παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή/και κοινωνικοποίηση. Αυτή ήταν και η φιλοσοφία του  Hundertwasser, να δημιουργήσει χώρο αναψυχής για το διάλειμα των εργαζομένων εκεί που δεν υπήρχε…

-Αισθητικά οφέλη

Οι πράσινες στέγες ομορφαίνουν τα κτίρια στις αποκρουστικές πόλεις και δημιουργούν ιδανικότερες συνθήκες για καλύτερη ποιότητα ζωής

* Γράφει ο Νίκος Θυμάκης, Γεωπόνος/Σύμβουλος πρασίνου και κηποτεχνίας, (thymakis@agroartistico.com)
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/environment/59761#sthash.oPx3edkl.dpuf

15/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin