Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Γιατί και πώς η Ελλάδα πληρώνει 30% πιο ακριβά το φυσικό αέριο

Κίνηση ουσίας και συμβολισμού, συνάμα, ήταν η επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς προς τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν, σχετικά με τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που πληρώνει η Ελλάδα προς την Ρωσική εταιρεία Gasprom.
Το ζήτημα, φυσικά, είναι, αν θα είναι και αποτελεσματική αυτή η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες πιέζουν την ρωσική εταιρεία μέσω «ομάδων», εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Η έκπτωση για την ελληνική βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι 58 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν εκείνες σε Γερμανία και Γαλλία.

H Ελλάδα, μέσω της ΔΕΠΑ, πληρώνει το φυσικό αέριο κατά μέσο όρο 30% υψηλότερα από την Ευρώπη με μια μέση τιμή, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2012 ανήλθε στα 476,6 δολάρια, και το 2013 αναμένεται να κυμανθεί στα 427,2 δολάρια. Το εύρος, όμως, τιμών κυμαίνεται μεταξύ 480-540 δολαρίων, δηλαδή 100 -160 δολάρια περισσότερα απ' ότι πληρώνει η Ευρώπη.

Έτσι, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα πληρώνει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή μετά τα Σκόπια, τα οποία καταβάλουν αντίστοιχα 564,3 δολάρια.  

(Μετά τα Σκόπια ακολουθούν η Πολωνία με 525,5, η Βοσνία με 515, η Τσεχία με 503 και η Βουλγαρία με 501 δολάρια).
 
Τι ισχυρίζονται οι Ρώσοι – Δίνουν έκπτωση 10% στην Ευρώπη και χρεώνουν Σκόπια και Ελλάδα
     
Αντίθετα, η τιμή προς την Ευρώπη, δηλαδή προς τις μεγάλες «αγορές» (Γερμανία, Β. Ευρώπη κ.α.) κυμαίνεται στα 333 δολάρια, αν και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι, το μέσο κόστος προς την Ευρώπη ανήλθε σε 342 δολάρια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα χαμηλής τιμής προς την Ευρώπη είναι η τιμή που δίνει η Gasprom προς την Αγγλία: 313,4 δολάρια. Όμως, η κατανάλωση στη Βρετανία φτάνει τα 7, 7 δισ. κυβικά αερίου, έναντι 2,5 δισ. κυβικών στην Ελλάδα.    

Η Ρωσική Gasprom δεν αποκαλύπτει τα συμβόλαιά της στην Ευρώπη, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, η οποία κυνηγά τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές. Ωστόσο, όταν υπάρχει αναταραχή – όπως συνέβη με την Ουκρανία – τότε αποκαλύφθηκε η τιμή καθώς η Ουκρανία πλήρωνε 416-432 ευρώ τα 1000 κυβικά φυσικού αερίου.

Επιπλέον, πέρυσι, η Gasprom προχώρησε σε εκπτώσεις 10% σε συμβόλαια που είχε με ευρωπαϊκές εταιρείες και σε ορισμένες περιπτώσεις επέστρεψε χρήματα. Ειδικότερα, η Gasprom ανακοίνωσε πως με «βάση τις συνθήκες της αγοράς» διόρθωσε τις τιμές με  την Γαλλική GDF Suez, την Γερμανική Wingas, την Σλοβακική SPP και την Ιταλική Sinergie Italine. Επίσης, η έκπτωση δόθηκε στην Γερμανική Eon και την Ιταλική Eni.

Οι παραπάνω χώρες, όμως, εκτός του ότι αποτελούν σημαντικές καταναλωτικές χώρες, χρησιμοποίησαν και κάθε μέσο στις διαπραγματεύσεις. Είτε δηλαδή άσκησαν πιέσεις ή προχώρησαν σε δικαστικές προσφυγές. 

protothema.gr
13/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin