Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Αντιμικροβιακός χαλκός σε νοσοκομεία της Κύπρου ... ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Για πρώτη φορά στην Κύπρο εφαρμόζεται ο αντιμικροβιακός χαλκός στο μεγαλύτερο κρατικό νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και σε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές, το «Απολλώνειο Θεραπευτήριο».

Η νήσος Κύπρος, χαλκοπαραγωγός από την αρχαιότητα έδωσε το όνομα του χαλκού στη λατινική γλώσσα και από κει το πήραν όλες οι γλώσσες του κόσμου και το χρησιμοποιούν. Το λατινικό «coprum», που σημαίνει «Κύπρος» εξελίχθηκε στην αγγλική γλώσσα ως «copper» διατηρώντας τη ρίζα της κυπριακής διαλέκτου.



Η επιλογή της εφαρμογής του αντιμικροβιακού χαλκού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των παραπάνω νοσοκομείων έγινε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού. Η εφαρμογή ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2013 και η επιστημονική εκτίμηση της αντιμικροβιακής ικανότητας των αντικειμένων που αντικαταστάθηκαν ολοκληρώθηκε με μικροβιολογικές δειγματοληψίες που ταυτοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αρεταίειου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Πιστοποιημένο Εργαστήριο). Τα αντικείμενα που αντικαταστάθηκαν ήταν οι περιοχές εκείνες όπου η μικροβιοφορία ήταν αυξημένη και αποτελούσαν τις πολυαγγιζόμενες επιφάνειες (τραπεζάκια τρόλευ, κάγκελα κρεβατιών, χερούλια πορτών, στατώ ορού, επιφάνειες γραφείων προϊσταμένης κλπ).

Χαρακτηριστικά, ο υπεύθυνος της Επιστημονικής Ομάδας, Δρ. Πάνος Ευσταθίου, ανέφερε ότι «…η εφαρμογή ειδικών κραμάτων αντιμικροβιακού χαλκού στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μεγαλονήσου αποτελούν πρωτοπόρο δραστηριότητα με μεγάλα οφέλη στη μείωση των λοιμώξεων αλλά και στις οικονομικές παραμέτρους λειτουργίας των ΜΕΘ. Η αξία της παραπάνω εφαρμογής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι πολλαπλάσια».

Στις συγκεκριμένες παραπάνω εφαρμογές προγραμματίστηκαν περαιτέρω μελέτες από τους ιατρούς των νοσοκομείων για την εκτίμηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού. Ειδικά πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν για την καταγραφή των παραπάνω επιστημονικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 1ο Ελληνοκυπριακό Ιατροϊστορικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το 2012, είχε ήδη αναπτυχθεί η ευεργετική ικανότητα του χαλκού σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαλκού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Το συνέδριο είχε διοργανώσει η Δ΄ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Παν/κό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Ένωση Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο ανωτέρω πλαίσιο ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ., κ. Νίκος Βεργόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Είναι σημαντικό για το Ινστιτούτο μας να υλοποιούνται δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που έχουν σχέση με τον αντιμικροβιακό χαλκό και τις εφαρμογές του συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό των δαπανών στον ευαίσθητο αυτό χώρο».

Τα προϊόντα από χαλκό που τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία της Κύπρου, φέρουν το σήμα του αντιμικροβιακού χαλκού Cu+ και κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Convex της Ελλάδας, που είναι πιστοποιημένη από το Ε.Ι.Α.Χ. ως εταιρία παραγωγής προϊόντων αντιμικροβιακού χαλκού, αποκτώντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα χρήσης του αντιμικροβιακού σήματος χαλκού (Cu+), στα συγκεκριμένα προϊόντα από αντιμικροβιακό κράμα χαλκού που παράγει.

Η εταιρεία Convex, εκτός από την παραγωγή των συγκεκριμένων αντιμικροβιακών προϊόντων με το σήμα Cu+, ήταν και υπεύθυνη για την εγκατάστασή τους στo Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και στο Απολλώνειο Θεραπευτήριο της Κύπρου. 

www.elzoni.gr
12/6/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin