Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Και διπλωματικό παιχνίδι πίσω από το ΔΕΣΦΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Αμέσως μετά το άνοιγμα της προσφοράς για το ΔΕΣΦΑ και καθώς στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αφέθηκε να εννοηθεί ότι η προσφορά των Αζέρων περιέχει «λεπτομέρειες και παραδοχές», ακολούθησε ένα γαϊτανάκι φημών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην ενεργειακή αγορά τοποθετούσαν το τίμημα από την «προσγειωμένη» προσφορά των 350 εκατ. ευρώ, έως τα εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα των 430 εκατ. με 450 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι ποια είναι τα στέρεα δεδομένα γύρω από το θέμα του ΔΕΣΦΑ και εάν όντως υπάρχει σκεπτικισμός από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης;



Από την πλευρά των Αζέρων, πηγές που βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο της χώρας Αλίεφ, υπογράμμιζαν χθες στο Capital.gr στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου Mediterranean Oil & Gas Conference ότι το ενδιαφέρον της Socar είναι πραγματικό και ότι η εταιρεία θα επιμείνει και θα παραμείνει στη διαδικασία μέχρι τέλους.

Πριν το διαγωνισμό πάντως η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν φερόταν προβληματισμένη και διαμήνυε ότι η προσφορά που θα υποβάλει θα διαμορφωθεί με απολύτως εμπορικά κριτήρια και θα κυμανθεί «στο κάτω εύρος της αποτίμησης της εταιρείας με βάση τους υπολογισμούς της Socar». Η προσφορά αυτή βεβαίως επιδέχεται... «ερμηνείας» κάτι που μεταφράζεται και σε περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Το χθεσινό ομιχλώδες τοπίο πάντως δεν αποκλείεται να έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στο Μπακού, εκεί που θα ληφθεί η απόφαση για το νότιο διάδρομο, μεταξύ του TAP και του Nabucco West. Επισήμως η τοποθέτηση της Αθήνας αλλά και του Μπακού είναι ότι οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι συνδέονται και επηρεάζουν η μία την άλλη. Χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι η τελική απόφαση μεταξύ των δύο αγωγών θα ληφθεί από τους Αζέρους στις 28 Ιουνίου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει μια σαφής εικόνα ήδη από τις 23 του μήνα. Να σημειώσουμε ότι ακόμη και στο παρά πέντε των αποφάσεων υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα όπως το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στον TAP, της προμήθειας ποσοτήτων αζέρικου αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές (θέμα που αφορά τους πωλητές αερίου και όχι τον αγωγό που είναι το όχημα) και άλλα.

Να σημειώσουμε εξάλλου ότι χθες αναχώρησε για την Κροατία ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς ανοίγει η συζήτηση για τη διεύρυνση του TAP προς τα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα προς τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία.

Διπλωματικοί παρατηρητές, πάντως, στο περιθώριο του συνεδρίου Mediterranean Oil & Gas σημείωναν με νόημα ότι η πιο συνετή κίνηση θα ήταν να συμπέσουν χρονικά οι ανακοινώσεις των αποφάσεων για το ΔΕΣΦΑ και τον TAP. Και εάν δούμε τα χρονοδιαγράμματα (συνεδρίαση του Δ.Σ. των Ελληνικών Πετρελαίων την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια η λήψη της οριστικής απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ) μια τέτοια εξέλιξη μόνο απίθανη δε φαντάζει.

www.capital.gr
13/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin