Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το νόημα της τουρκικής παρεμβολής για το κυπριακό φυσικό αέριο

Του Κώστα Ράπτη

Προληπτική προβολή προσκομμάτων, ενόψει ενδεχόμενης νομιμοποίησης (από μια συμφωνία με την τρόικα ή με τη Μόσχα) της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, συνιστά η προειδοποίηση της Τουρκίας, δια στόματος μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων της, ότι θα παρέμβει με όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα, καθώς “αυτοί οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι ανήκουν και στις δύο κοινότητες και η μελλοντική εκμετάλλευσή τους δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά”. Σε κάθε περίπτωση, η ανακύκλωση των οικονομικών με τις γεωπολιτικές πιέσεις προς τη Λευκωσία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το ότι οι απόψεις αυτές διακινούνται μέσω του πρακτορείου Reuters, το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε ήδη επιδράσει καταλυτικά στην διαμόρφωση του γενικότερου κλίματος, με το αποκλειστικό ρεπορτάζ για τη “φορτισμένη” συνεδρίαση του EWG το βράδυ της Τετάρτης, όπου η κυπριακή πλευρά απαξίωσε να εκπροσωπηθεί και όπου συζητήθηκε ανοιχτά το ενδεχόμενο εξώθησης της Κύπρου εκτός ευρωζώνης.

Ούτε, πάλι, είναι τυχαία η εκτενής προβολή από τον τουρκικό Τύπο των “σκιών” που έριξε ως προς την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στους Financial Times και λοιπά ευρωπαϊκά μέσα, ότι η αξία των κοιτασμάτων δεν είναι διαπιστωμένη και άλλωστε “υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία”.

Μέσα στο ίδιο 24ωρο, άλλωστε, έκανε την εμφάνισή της στο μπλογκ των Financial Times η “πρόταση”, έστω και ιδιώτη αναλυτή, για στήριξη της κυπριακής οικονομίας από... την Τουρκία, με αντάλλαγμα την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν και προοπτική την συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, προς ελάφρυνση της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της γείτονος.

Όλα αυτά, ενώ, σε κατάλληλα υποστήριξη των λόγων με έργα, από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο  “Bilim 2”, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας “για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες” (βλ. διάβημα διαμαρτυρίας). Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, το “Bilim 2” κινούνταν ανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελλόριζου. 

Σε ευρύτερο πλαίσιο, υπενθυμίζεται η πρόσφατη εντυπωσιακή απόφαση του Ισραήλ (όπου ως γνωστόν πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Barack Obama το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για τη νέα θητεία του) να προπωλήσει στην ρωσική Gazprom φυσικό αέριο που θα αντληθεί από το κοίτασμα Tamar, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί προσπάθεια (άραγε με αμερικανική συναίνεση;) για “ενσωμάτωση” των ρωσικών συμφερόντων στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

 .capital.gr
22/3/13 ---ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 σχόλια:

  1. 21 Μαρτίου 2013 - 3:03 μ.μ.

    Russia, Cyprus in Second Day of Gas for Cash Talks.....

    MOSCOW, March 21 (RIA Novosti) –
    Russia and Cyprus are set to launch a second day of talks in Moscow on Thursday over a multibillion-dollar loan to help the island nation avoid a financial collapse.

    Cyprus’ Finance Minister Michalis Sarris told reporters ahead of a new round of talks on Thursday that the Cypriot delegation was negotiating the terms of financial aid from Russia in return for stakes in the Mediterranean nation’s banks and gas projects.

    “We are, of course, seeking assistance but in a way that would make economic sense for Russia,” Sarris said. “A large number of conditions are emerging during the discussion, related to banks, natural gas and other assets, on which we could base cooperation with Russia.”

    Cypriot gas projects to explore and produce natural gas in deep-water zones off the island’s coasts are likely to be a hard sell to Russia, in light of possible opposition from Turkey, which has never recognized the Republic of Cyprus or its maritime borders after the island was split into two parts in 1974.....??????????????........!!!!!!!
    http://en.rian.ru/business/20130321/180153884/Russia-Cyprus-in-Second-Day-of-Gas-for-Cash-Talks.html
    21/3/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 21 Μαρτίου 2013 - 8:08 μ.μ.

    8:05
    Τουρκική σφήνα-πρόκληση στην κυπριακή κρίση....«Δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε μόνοι σας το φυσικό αέριο»....

    Η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της, διεμήνυσε η Αγκυρα, μέσω -μη κατονομαζόμενου- αξιωματούχου που μίλησε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ένα από τα θέλγητρα για τις ρωσικές επενδύσεις, άρα και μέρος ενδεχόμενης λύσης, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, αφού επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας για την ΑΟΖ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συζήτηση που διενεργεί η Λευκωσία και υπογράμμισε ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της νότιας Κύπρου. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

    «Συζητάμε όλα τα νομικά μέσα. . . θα μπορούσαμε να θέσουμε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε επίσης άλλα, πολιτικά και νομικά κανάλια», συμπλήρωσε ο ίδιος, χωρίς να μπεί σε λεπτομέρειες.

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5007814/toyrkikh-sfhna-proklhsh-sthn-kypriakh-krish/
    21/3/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. La Turquie menace de contrecarrer les plans de Chypre

    La Turquie pourrait contester toute décision que prendrait la République de Chypre pour accélérer l'exploitation de gisements gaziers offshore en vue de remédier à sa crise financière, ont déclaré jeudi de hauts responsables turcs.

    L'Union européenne a donné à la République de Chypre (partie grecque) jusqu'à lundi pour réunir les 5,8 milliards d'euros nécessaires pour obtenir un plan de sauvetage, faute de quoi son système financier serait menacé de faillite et le pays risque fort de sortir de la zone euro. Chypre est en pourparlers avec Moscou concernant d'éventuels investissements russes. Le ministre chypriote des Finances, Michael Sarris, a déclaré que les réserves gazières en mer étaient l'un des domaines dans lesquels les Russes pourraient investir.

    "Ces ressources appartiennent aux deux communautés, et l'avenir de ces gisements ne peut être le seul fait de la volonté de la partie sud de Chypre. Nous pourrions si nécessaire prendre des mesures pour contrer de telles initiatives", a dit à Reuters l'un des responsables turcs. "L'exploitation exclusive de ces ressources par la partie sud de Chypre est hors de question(...) et inacceptable", a-t-il ajouté. "Nous envisageons tous les moyens juridiques(...). Nous pourrions porter l'affaire devant l'Union européenne mais nous recourrons à tous les canaux politiques et juridiques", a dit ce responsable sans donner davantage de précisions.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    21/3/13
    21/3/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελ Αβίβ: Αλλάζουν τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ....«Στο ζήτημα του ΦΑ θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», δήλωσε πρώην Ισραηλινός ΥΠΕΞ.....

    Παράλληλα με την διάδοση της είδησης ότι το Ισραήλ απολογήθηκε επισήμως στην Τουρκία για την επίθεση στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα», η Άγκυρα ψάχνει απάντηση για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομικής κρίσης και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ: Ποια θα είναι η μελλοντική στάση του Τελ Αβίβ στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ;

    Το παραπάνω ερώτημα έθεσε στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλον Λιέλ το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTURK». «Θα διακόψετε την συνεργασία σας με την Κύπρο και θα επιδιώξετε την συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», υπήρξε το ερώτημα του τουρκικού δικτύου στον έμπειρο Ισραηλινό πολιτικό.

    Απαντώντας στο τουρκικό δίκτυο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ. Ωστόσο, αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», υπήρξε η τελική απάντηση του κ. Λιέλ.

    Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής, οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι υπό το φως των νέων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία.

    *Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127334
    22/3/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin