Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Καινοτόμο σύστημα προλαμβάνει τις πυρκαγιές των δασών

Σεργκέι Τιτόφ
Οι τρομακτικών διαστάσεων πυρκαγιές του 2010 στη Ρωσία, θα μπορούσε να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό σύστημα, «Δασικός Φρουρός», που ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια την εκδήλωση πυρκαγιών.
Μετά το τέλος των σπουδών του στη Σχολή Ραδιοφυσικής του Κρατικού πανεπιστημίου του Νίζνι Νόβγκοροντ, ο  Ιβάν Σισάλοβ, εντάχθηκε στο λεγόμενο «εκκολαπτήριο» νέων επιχειρηματιών  του Νόβγκοροντ, αναπτύσσοντας ένα σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας.


Όταν το 2009 εκπρόσωποι του Περιφερειακού υπουργείου Δασών προσέφυγαν στο «εκκολαπτήριο» αναζητώντας σύστημα ακριβούς ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, τότε ο  Σισάλοβ και ο συνάδελφός του Γιαροσλάβ Σολοβιόβ  προσέφεραν κάτι ανάλογο με αυτό που είχαν αναπτύξει για την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η ιδέα προέβλεπε την τοποθέτηση καμερών στους πύργους εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και την παρακολούθηση εκδήλωσης  πυρκαγιών, μέσω λογισμικού σχεδιασμένου από τους  ίδιους

Πρώτος πελάτης το δημόσιο

Η εταιρεία Axis, παρέσχε κάμερες  που μεταδίδουν αυτόματα  και χωρίς επιτήρηση τις συντεταγμένες των σημείων εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ το δασαρχείο εξασφάλισε τους πύργους. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου έμειναν ευχαριστημένοι, και το 2010 η εταιρεία  πήρε νέες παραγγελίες από την Περιφέρεια του Τβερ. Οι Σισάλοβ και Σολοβιόβ ίδρυσαν τότε την δική τους εταιρεία: «Τηλεχειριζόμενα Συστήματα Ελέγχου» (DSK) ενώ το εν λόγω  σύστημα ονομάστηκε: «Δασικός Φρουρός».

Η γεωγραφική κάλυψη του «Δασικού Φρουρού» ξεπέρασε το όριο των 20 περιφερειών της Ρωσίας και οι  πελάτες από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Ουκρανία έπαιρναν από μόνοι τους τηλέφωνο, έχοντας βρει τα στοιχεία της εταιρείας στο διαδίκτυο.

Το κέρδος της εταιρείας για το 2011 έφτασε τα 9 εκατομμύρια ρούβλια ($292 000). Το 2012 περιμένει να κερδίσει 20 εκατομμύρια ($649 000), ενώ για το 2013,  οι παραγγελίες, θα προσεγγίσουν κατ΄εκτίμηση ,τα 45-70 εκατομμύρια ρούβλια ($1 460 000-2 270 000).

Έξοδος στη διεθνή αγορά

«Αυτό που κάνουμε είναι να διαθέτουμε την πρόσβαση στο σύστημα», εξηγεί ο Σισάλοφ, ενώ ο κύριος πελάτης του συστήματος είναι τα κρατικά όργανα, που είναι και  υπεύθυνα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. 

Για να αποδεσμευτεί από παραγγελίες του δημοσίου, η εταιρεία σχεδιάζει την έξοδό της στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τον δημιουργό του «Δασικού Φρουρού», εκτός από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, το σύστημα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ΚΑΚ, της Ανατολικής Ευρώπης, Ελλάδας και Ισπανίας, ακόμη και της Νότιας Αμερικής. Σχετικά με τον ανταγωνισμό στην αγορά δεν φαίνεται να ανησυχούν, γιατί όπως λένε: «Ασφαλώς και υπάρχουν  πολλά συστήματα βιντεοεπιτήρησης για την προστασία και την ασφάλεια, αλλά, ως προς την ακριβή ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών, είμαστε από τους καλύτερους στον κόσμο».

Πρόσφατα, το σύστημα «Δασικός φρουρός» καταχωρήθηκε στη ρωσική «Σίλικον Βάλεϊ» - το κέντρο καινοτομιών «Σκόλκοβο». Αυτός ο τίτλος δίνει το δικαίωμα  φορολογικών ελαφρύνσεων και κρατικών επιχορηγήσεων, ωστόσο η ανάγκη για επενδύσεις παραμένει.

Ο Διευθυντής του Τμήματος καινοτομιών του Ταμείου Mint Capital, Κιρίλ Βεσελόφ,  υποστηρίζει ότι προκύπτουν επιχειρηματικοί κίνδυνοι από τη συνεργασία με το Δημόσιο, διότι κατά την άποψή του ένας τέτοιος πελάτης δύσκολα διασφαλίζει  πλήρη συνεκτικότητα και οικονομική λογική. Για την συγκεκριμένη καινοτομία , πάντως, παραδέχεται ότι  «η ιδέα μπορεί να έχει ένα λαμπρό μέλλον, πέρα από το παρόν επιχειρηματικό σχέδιο».
.rbth.gr
20/12/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin