Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η βιοποικιλότητα ως τρόπος ζωής

Εκστρατεία ενημέρωσης ανέλαβε το Εκδοτικό Συγκρότημα Δίας

Τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, σε σχέση με τις πτυχές της βιοποικιλότητας στην Κύπρο, ανέλαβε το Εκδοτικό Συγκρότημα Δίας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου BIOforLIFE.

Συνεργάτες της επίτευξης του στόχου είναι η τηλεόραση Σίγμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, η IMH, ο ΜΚΟ TerraCypria και η GrantΧpert Consulting.


Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 1.409.814 ευρώ και έχει διάρκεια τριών χρόνων. Το 50% των εξόδων χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της Ε.Ε.
Στόχος του έργου είναι η συμβολή στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αναχαίτιση της απώλειας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας με συγκεκριμένη αναφορά:
• Στα μεταναστευτικά πουλιά που σκοτώνονται κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών.
• Στην ελλιπή γνώση μας για τα κυπριακά απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, είδη που απειλούνται από ανθρώπινες ενέργειες που συχνά πηγάζουν από άγνοια ή προκατάληψη.
• Στην αποδοχή του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο.
• Στην κατανόηση της βιοποικιλότητας και της ανάγκης προστασίας των ειδών και οικοτόπων από τις αρμόδιες Αρχές (αστυνομία, εισαγγελείς και δικαστικές Αρχές)
• Στον αποτελεσματικότερο συνυπολογισμό του παράγοντα της προστασίας της βιοποικιλότητας σε αποφάσεις αρμοδίων, που αφορούν την αλλαγή χρήσης γης.

Χρονοδιάγραμμα

Η ομάδα που ανέλαβε το έργο συναντήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου έγινε η παρουσίαση των στόχων και των δράσεων που θα ακολουθηθούν, ενώ τέθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου από το Συγκρότημα Δίας, που είναι ο φορέας συντονισμού του έργου.

Δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, η συντονιστική ομάδα που ανέλαβε το επιχείρημα «Βιοποικιλότητα», παρουσίασε τις δράσεις της στο kick - off meeting του προγράμματος LIFE+, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, δυστυχώς, η βιοποικιλότητα στην Κύπρο αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αριθμό απειλών. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η ατμοσφαιρική, η εδαφική και η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η ολοένα αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην παράκτια περιοχή και οι τουριστικές δραστηριότητες κυρίως στην παραλιακή ζώνη. Οι διάφορες δασοκομικές δραστηριότητες, όπως συγκομιδή ξυλείας, μηχανική προετοιμασία του εδάφους, κατασκευή δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων κ.ά. Τα κατασκευαστικά έργα αναπτύξεως, όπως υδατοφράκτες κ.ά. Η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και χημικών ουσιών στη γεωργία. Η εντατική αλιεία. Η εισαγωγή ξενικών ειδών στα οικοσυστήματα. Οι αλλαγές στις χρήσεις γης και η αστική ανάπτυξη. Τέλος, οι φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, θεομηνίες κ.ά. 
.simerini
23/12/12
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin