Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Χρειάζονται ίδια κεφάλαια για να υλοποιηθεί το ΕΣΠΑ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ «ΠΝΙΓΕΙ» ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Δεν μπορεί βάσει έρευνας του ΟΟΣΑ η γραφειοκρατία να κοστίζει στην Ελλάδα 7 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να είμαστε στην 26η θέση ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. και βέβαια δεν μπορεί να καταλαμβάνουμε ως χώρα την υψηλότερη θέση στο χάρτη της διαφθοράς.

Η διευκόλυνση της έκδοσης Visa θα προσελκύσει επιπλέον εκατομμύρια τουρίστες. 
Η ελαχιστοποίηση της προβολής άσχημων εικόνων από την χώρα μας με την ταυτόχρονη ανάδειξη των θετικών στιγμών από τους 16,5 εκατ. τουρίστες που μας επισκέπτονται θα έχει άκρως θετικά αποτελέσματα. 


 
Του Γιώργου Ανδρή
andris@pegasus.gr

Μπορεί οι προκρατήσεις στον ελληνικό τουρισμό να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου «φυτοζωούν» εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Ο πρόεδρος του HATTA Γιώργος Τελώνης εκτιμά πως εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας καθημερινά «στραγγαλίζεται» ακόμη περισσότερο η όποια πιθανότητα ανάπτυξης υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ελληνικό τουρισμό.
Άλλωστε ο τουρισμός αποτελεί ένα ζωντανό κλάδο με καθημερινές ανάγκες οι οποίες αν δεν εξυπηρετούνται στο τέλος θα καταρρεύσει. Όσον αφορά στον χειμερινό τουρισμό ο πρόεδρος του HATTA εκτιμά πως φέτος οι επαγγελματίες του κλάδου θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν για διακοπές, ενώ από την άλλη μεριά λείπουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Για την καλοκαιρινή περίοδο του 2013 ο κ. Τελώνης αναφέρει πως μέχρι τώρα οι προκρατήσεις καταγράφουν αύξηση σε σχέση με πέρσι, ωστόσο, τονίζει πως το 2012 αποτέλεσε την χειρότερη στιγμή του ελληνικού τουρισμού και όλα θα εξαρτηθούν τελικά από το γεγονός αν περιοριστεί η οικονομική κρίση σε λίγες χώρες και δεν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο...
Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ ο κ. Τελώνης θεωρεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς στα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί απαιτούνται ιδία κεφάλαια τα οποία αυτή τη στιγμή ελάχιστοι επιχειρηματίες διαθέτουν και είναι πολύ πιθανό να μην αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι ανάπτυξης για τον κλάδο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του HATTA τονίζει μεταξύ άλλων πως οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τους επαγγελματίες του τουρισμού καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην έκδοση εγγυητικών επιστολών ακόμη και με την καταβολή μετρητών.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο τουρισμός να μην μπορεί να αναπτυχθεί καθώς δεν υπάρχει ο «μοχλός» εκκίνησης που θα δώσει την εντολή ώθησης του. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται πολιτική βούληση με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.
Ο κ. Τελώνης εκτιμά πως θα πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι οι Έλληνες μια δική μας κοινωνική συμφωνία που θα καταργήσει όλες τις παθογένειες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Ειδικότερα ο πρόεδρος του HATTA ανέφερε στην «ΗτΣ» πως δεν μπορεί βάσει έρευνας του ΟΟΣΑ η γραφειοκρατία να κοστίζει στην Ελλάδα 7 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να είμαστε στην 26η θέση ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. και βέβαια δεν μπορεί να καταλαμβάνουμε ως χώρα την υψηλότερη θέση στο χάρτη της διαφθοράς. Όλα τα παραπάνω τα έχουμε δημιουργήσει εμείς και είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε χωρίς την εποπτεία κανενός.
Βήματα
Ωστόσο, ο κ. Τελώνης, συνεχίζοντας, αναφέρει πως γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι τόσο μικρά και αργά που δεν προλαβαίνουμε να κεφαλοποιήσουμε τίποτα. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα τη στιγμή που μόνο από την πάταξη της γραφειοκρατίας θα εξοικονομούσαμε 7 δισ. ευρώ ετησίως! Ομως το πολιτικό κόστος και η πελατοκεντρική φιλοσοφία των εκάστοτε κυβερνήσεων δημιουργούσαν διάφορους βαθμούς δυσκολίας στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων με αποτέλεσμα ο τουρισμός να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Τι πρέπει να αλλάξει στον τουρισμό
Δεκάδες είναι οι αλλαγές που μπορεί να προτείνει κανείς ώστε να αναπτυχθεί ραγδαία ο ελληνικός τουρισμός, ωστόσο, ο κ. Τελώνης επισημαίνει στην «ΗτΣ» πως με λίγες, αλλά σημαντικές κινήσεις όχι μόνο ο κλάδος θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη, αλλά θα έχει και άμεσα θετικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα μόνο από την πάταξη της γραφειοκρατίας ο τουρισμός μπορεί να κερδίσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Η διευκόλυνση της έκδοσης Visa θα προσελκύσει επιπλέον εκατομμύρια τουρίστες. Η αλλαγή των ωραρίων λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των μουσείων επίσης θα τονώσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε συνδυασμό με την αλλαγή πολιτικής στις αερομεταφορές, αλλά και στην ακτοπλοΐα. Επίσης η ελαχιστοποίηση της προβολής άσχημων εικόνων από την χώρα μας με την ταυτόχρονη ανάδειξη των θετικών στιγμών από τους 16,5 εκατ. τουρίστες που μας επισκέπτονται θα έχει άκρως θετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα ο κ. Τελώνης τονίζει πως και οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί, ενώ θα πρέπει επίσης να αναβαθμιστεί και να αλλάξει ριζικά το εκπαιδευτικό σύστημα που αφορά στον τουριστικό κλάδο ώστε να αναβαθμιστούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουμε.
 .imerisia.gr
8/12/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin