Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Eξυπνοι κάδοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του ήλιου

Λειτουργούν με φωτοβολταϊκά ή επικοινωνούν με τα smartphones...
Κάδοι που λειτουργούν με φωτοβολταϊκά για να συμπιέζουν τα απορρίμματα εξοικονομώντας όγκο, κάδοι με aztec code (ο ασπρόμαυρος τετράγωνος κώδικας ή ιδεογράφημα, όπως λέγεται, που «διαβάζουν» τα smartphones) για εξ αποστάσεως αναφορά προβλημάτων καθαριότητας σε κεντρικό online σύστημα. Η τεχνολογία έχει φθάσει μέχρι τον κάδο απορριμμάτων, όμως επ' ουδενί πετιέται στα σκουπίδια. Αντιθέτως, συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Μια βόλτα σε τέσσερα πολυσύχναστα σημεία του δήμου Κηφισιάς αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Στις διασταυρώσεις των οδών Κασσαβέτη και Λ. Κηφισίας, Κασσαβέτη και Λεβίδου, Λεβίδου και Κολοκοτρώνη καθώς επίσης Διονύσου και Μυρσίνης (δημαρχείο Κηφισιάς) έχει τοποθετήσει ο δήμος εδώ και λίγο χρονικό διάστημα τέσσερις κάδους που λειτουργούν με φωτοβολταϊκά. Η ενέργεια που συσσωρεύουν από τον ήλιο θέτει σε λειτουργία τον συμπιεστή που διαθέτουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάδος αργεί να γεμίσει, και το κυριότερο, δεν ξεχειλίζει. Αποφεύγονται, έτσι, η ρύπανση και η αντιαισθητική εικόνα υπερχειλισμένων κάδων που περιβάλλονται από σκουπίδια πεσμένα στο έδαφος.
«Οι νέοι κάδοι έχουν χωρητικότητα 120 λίτρων, δεκαπλάσια από τους απλούς» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς. Το ότι αργούν να γεμίσουν, δεν σημαίνει ωστόσο πως το απορριμματοφόρο... ξεχνά να περάσει. «Ομως, με αυτόν τον τρόπο, χρειάζονται λιγότερα χέρια ώστε να «βγει» η δουλειά, η πόλη παραμένει πιο καθαρή, ενώ παράλληλα, δεν ξοδεύονται χρήματα για τη λειτουργία τους, αφού ενσωματώνουν φωτοβολταϊκά». Η δοκιμαστική λειτουργία τους θα διαρκέσει περίπου άλλους τρεις μήνες.
Το σύστημα είναι εδώ και χρόνια διαδεδομένο στο εξωτερικό. Χρησιμοποιείται ευρέως από μια πλειάδα φορέων: από δήμους, μέχρι πανεπιστήμια και κολέγια, εταιρείες και επιχειρήσεις, ευρύτερες κρατικές υπηρεσίες, και γενικότερα, φορείς που από τη μια παράγουν μεγάλο όγκο απορριμμάτων, ενώ από την άλλη καλούνται να εξοικονομήσουν πόρους και να δείξουν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο πρόσωπο.
Μία από τις πιο γνωστές αμερικανικές εταιρείες στον τομέα μεταφέρει την εμπειρία των πελατών της, οι οποίοι είδαν τα έξοδά τους να μειώνονται μεταξύ 70% με 80%, ενώ παράλληλα μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για διευκόλυνση και μεγαλύτερη ταχύτητα σε ικανοποίηση αιτημάτων χρησιμοποιείται από τον δήμο Κηφισιάς και στο κομμάτι του εντοπισμού, από την πλευρά των κατοίκων, προβλημάτων στις γειτονιές τους και στη συνέχεια, διοχέτευσης της πληροφορίας στον δήμο, ηλεκτρονικά.
Μέσω συστήματος GIS (Geographical Information System), οι κάτοικοι της Κηφισιάς μπορούν να ενημερώνουν το κεντρικό σύστημα του δήμου, εάν διαθέτουν smartphone ή iPhone, είτε απευθείας στη διεύθυνση www.kifissiakathariotita.kifissia.gov.gr (καρτέλα: Επισήμανση Προβλημάτων). «Ολοι οι κάδοι έχουν αυτοκόλλητο με aztec code (τετράγωνο ασπρόμαυρο κώδικα που «διαβάζουν» τα smartphones). Οι κάτοικοι που εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα, μπορούν να πλησιάσουν το κινητό τους στον κάδο, αυτομάτως να »διαβαστεί» από το ηλεκτρονικό σύστημα, που θα τους παραπέμψει ηλεκτρονικά στη σελίδα Επισήμανσης Προβλημάτων. Παράλληλα, μπορούν να »κατεβάσουν» από το site τις δωρεάν σχετικές εφαρμογές (applications) για smartphone και iPhone και να υποβάλουν ένα αίτημα προς την υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου. Ετσι, είναι σαν να παίρνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου» εξηγεί ο κ. Ξυπολυτάς.
Σε 9 κατηγορίες
Το σύστημα καταχώρισης έχει χωρίσει εννέα κατηγορίες στις οποίες οι κάτοικοι μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους: ανακύκλωση, πράσινα, ογκώδη αντικείμενα, εγκαταλελειμμένα οχήματα, οδοκαθαρισμός, οικόπεδα για καθαρισμό, εστίες μόλυνσης, έλλειψη φωτισμού, πολιτική προστασία. «Υπολογίζεται ότι η ιστοσελίδα μετρά περίπου 2.500 μοναδικές επισκέψεις σε δεκαπέντε ημέρες. Τον Ιούνιο δεχθήκαμε 19 επισημάνσεις για ογκώδη, 5 για σκουπίδια, 6 για ανακύκλωση, και 32 σχόλια για τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος. Από την έναρξη έχουμε δεχθεί περίπου 500 παράπονα και σχόλια, ενώ είχαμε συνολικά 2.000 επισκέψεις», καταλήγει ο κ. Ξυπολυτάς.
Tης ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin