Παρά τις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί η ΔΕΗ, δεκάδες βιομηχανίες και χιλιάδες αγρότες, από τις κλοπές μετασχηματιστών και ηλεκτρικών καλωδίων, το προσοδοφόρο «σπορ» στο οποίο έχουν επιδοθεί συμμορίες, που πλέον έχουν την «προστασία» και καλάσνικοφ, συνεχίζεται.
Μόνο η ΔΕΗ υπολογίζει τις ζημιές σε ετήσια βάση σε πάνω από 10 εκατομμύρια, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις που έχουν υποστεί καλλιεργητές, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων έμειναν χωρίς άρδευση, καθώς λόγω των εκτεταμένων κλοπών, η αγορά αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.
Όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής, οι συμμορίες και τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης χαλκού, μέχρι στιγμής έχουν «σύμμαχο» την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή ο νόμος επιτρέπει στα φορτία χαλκού «σκράπ» να διακινούνται χωρίς παραστατικά έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους.
Ετσι, ακόμη και αν η αστυνομία βρει ένα όχημα με φορτίο χαλκού, ο ιδιοκτήτης του δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα, αφού η αστυνομία είναι αυτή που θα πρέπει να αποδείξει την προέλευσή τους από παράνομη δραστηριότητα. Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει ότι παρόμοιο καθεστώς ίσχυε και για τον σίδηρο που χρησιμοποιείται για σιδηροδρομικές ράγες κ.λπ., το οποίο όμως καταργήθηκε.
Αντίστοιχη ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει και για το χαλκό, ώστε οι αποδέκτες (μάντρες) του μετάλλου, να είναι υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν την προέλευσή του.
Αντίστοιχη ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει και για το χαλκό, ώστε οι αποδέκτες (μάντρες) του μετάλλου, να είναι υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν την προέλευσή του.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητά την άμεση ενεργοποίηση των αστυνομικών αρχών και του ΣΔΟΕ.
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις προς τις τοπικές αρχές, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Συνιστά δε η παρέμβαση του ΣΔΟΕ να στραφεί «στον εντοπισμό των χώρων που καταλήγουν τα κλοπιμαία, ώστε να σπάσει το «απόστημα» του κυκλώματος των κακοποιών, που εκμεταλλεύονται τις περιουσίες των αγροτών του Δήμου Κιλελέρ».
Το φαινόμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα έντονο σε αγροτικές περιοχές της χώρας με εκτατικές αρδευόμενες καλλιέργειες που χρησιμοποιούν αντλητικά συγκροτήματα. Στην περιοχή της Λάρισας, η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου, με επιστολές της ζητά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταφέροντας την οργή των αγροτών που, έχουν έρθει πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μίας ολοκληρωτικής καταστροφής των καλλιεργειών τους, καθώς δεν μπορούν να αρδεύσουν τα χωράφια.
Η αντιπεριφερειάρχης, τονίζει επίσης ότι η ΔΕΗ δεν διαθέτει πλέον ικανό αριθμό μετασχηματιστών ούτε για να αντικαταστήσει τους κλεμμένους, ούτε για να τοποθετήσει νέους μετασχηματιστές στους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού για το έτος 2012.
Στην Κωπαίδα τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Οι συμμορίες του χαλκού, έχουν μισθώσει ένοπλους κακοποιούς, οι οποίοι συνοδεύουν τις συμμορίες στις καταδρομικές τους επιχειρήσεις, σκορπώντας το φόβο στους καλλιεργητές. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις στα τοπικά αστυνομικά τμήματα, η κατάσταση παραμένει τραγική και όλο και περισσότεροι αγρότες, στην πιο κρίσιμη περίοδο για τις καλλιέργειές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής απώλειας της παραγωγής τους.
Έτσι, τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και στον κάμπο των Σερρών, οι αγρότες είναι έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, με ό,τι μπορεί να σημείνει αυτό.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΔΕΗ, κατά τους τελευταίους μήνες στην Αργολίδα κλάπηκαν 150 μετασχηματιστές από το δίκτυο της ΔΕΗ. Περίπου 40 στην Αρκαδία και δεκάδες στην Ήπειρο. Στο Νομό Ξάνθης, από το 2011 οι κλοπές μετασχηματιστών ανέρχονται σε 85 ενώ από τις αρχές του 2012 κλάπηκαν 30.
(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, 20/7/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου