Μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών που παράγουν διπλάσια ποσότητες ενέργειας ανέπτυξαν φοιτητές και ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα.
Για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρτά κάτοπτρα έτσι ώστε να εστιάσουν τις ακτίνες του ήλιου σε μια γυάλινη μπάλα που διαχέει το φως σε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, σχέδιο εμπνευσμένο από τα τηλεσκόπια.
Σημειώνεται ότι τα νέα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούνται από ηλιακές κυψέλες υψηλής αποδοτικότητας, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές στο διάστημα.
Πρόκειται για πρωτοποριακούς ηλιακούς ιχνηλάτες που δεν κάθονται παθητικά κάτω από τον ήλιο αλλά τον ακολουθούν χάρη στην περιστρεφόμενη βάση τους.
«Η λειτουργία του ιχνηλάτη είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Το σύστημα ξυπνά το πρωί και γυρνά προς την ανατολή. Ξέρει από πού ανατέλλει ο ήλιος. Ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βράδυ. Μετά ο ιχνηλάτης ξεκουράζεται», δήλωσε ο ερευνητής Blake Coughenour, που συμμετείχε στην ανάπτυξη των νέων φωτοβολταϊκών.
Αυτό που καθιστά τους συγκεκριμένους ιχνηλάτες τόσο ξεχωριστούς είναι τα κάτοπτρα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εμπειρία που έχουν από τα κάτοπτρα των τηλεσκόπιων έτσι ώστε να κατασκευάσουν ένα κάτοπτρο σε σχήμα πιάτου που συγκεντρώνει την ηλιακή ακτινοβολία στα φωτοβολταϊκά.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας έχει ήδη χορηγήσει στους ερευνητές 1,5 εκατομμύριο δολάρια για να συνεχίσουν την έρευνά τους πάνω στην πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία.
Σε δηλώσεις του ο Roger Angel, καθηγητής αστρονομίας και οπτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τόνισε: «Τα περισσότερα κάτοπτρα στα ηλιακά πάρκα χρησιμοποιούνται για θερμική παραγωγή, εστιάζοντας τις ακτίνες του ήλιου σε έναν αγωγό όπου το νερό θερμαίνεται και μετατρέπεται σε ατμό. Για να γίνει αυτό τα κάτοπτρα πρέπει να έχουν κυλινδρικό σχήμα. Αυτό που μάθαμε εδώ είναι πώς να λυγίζουμε το γυαλί με ακρίβεια έτσι ώστε να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή γραμμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου