Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ομόφωνο «ΟΧΙ» στο φράγμα του Αγ. Νικολάου στον Άραχθο!

• Μπορεί η χθεσινή παρουσίαση στα γραφεία του ΤΕΕ Ηπείρου να αφορούσε το προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων στην Ήπειρο, όμως σχεδόν όλη η εκδήλωση είχε ως μοναδικό θέμα την δημιουργία ή όχι φράγματος στον ποταμό Άραχθο και συγκεκριμένα στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο προσχέδιο.
Οι φορείς της Ηπείρου που έδωσαν το «παρών» και τοποθετήθηκαν, εξέφρασαν την ομόφωνη αντίθεσή τους στην δημιουργία του φράγματος, με τους απεσταλμένους του υπουργείου, σε ρόλο… διπλωμάτη, να τονίζουν, ότι τίποτε δεν είναι δεσμευτικό, εφόσον οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι έντονες.
Πολιτικές πιέσεις…

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Χρήστος Μαντάς έκανε λόγο για πολιτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο αυτό το έργο.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας, ότι «αυτό το έργο δεν το θέλει η Ήπειρος», ενώ υπενθύμισε ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί κατά της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου.
Ο δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου κ. Γιάννης Παπαλέξης, ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνοντας, ότι «έχουμε εξαντλήσει προ πολλού τη διαβούλευση. Το φράγμα δεν είναι για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά για την υπανάπτυξή της»!
Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές έκανε λόγο για σκανδαλώδη μεθόδευση που θέλει να οδηγήσει στην κατασκευή του φράγματος. «Η τοπική κοινωνία δεν το θέλει με τίποτε. Θα μας βρουν όλους απέναντι» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτήματα…
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου και επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η στάση του Υπουργείου κάνει τους Ηπειρώτες να βλέπουν διστακτικά τις προτάσεις του συγκεκριμένου προσχεδίου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Χρίστος Παπαβρανούσης, μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε για ποιο λόγο επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο το θέμα του φράγματος.

Ο ειδικός σύμβουλος…
Στην απάντησή του, προσπαθώντας να αντικρούσει την… επίθεση των φορέων της Ηπείρου, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ κ. Παναγόπουλος τόνισε, ότι η Γραμματεία Υδάτων δεν έχει φανατισμό με το συγκεκριμένο έργο.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η ένταξη του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο στο προσχέδιο για τη διαχείριση των Υδάτων στην Ήπειρο, έγινε διότι η προηγούμενη ακύρωσή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε λόγω …έλλειψης του θεσμικού πλαισίου το οποίο τώρα υπάρχει.

Επιπτώσεις -οφέλη
Τέλος, να σημειωθεί, ότι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την κατασκευή του φράγματος είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση κατά 80% της μέσης παροχής του ποταμού σε μήκος 8 χιλιομέτρων, καθώς και η υποβάθμιση της δυνατότητας αξιοποίησης της κοίτης ως περιοχή αναψυχής.
Ανάμεσα στα οφέλη θα είναι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η συλλογή ενέργειας κ.α. «Η ένταξη του έργου στο Σχέδιο πρέπει να γίνει μόνο, αν μειωθεί κατά 10 μέτρα το ύψος, ώστε να απομακρυνθεί ο ταμιευτήρας από την γέφυρα της Πλάκας» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι μελετητές.

Για τη Διαχείριση…
Στο μεταξύ, στη συζήτηση που έχει για το σχέδιο της γενικότερης Διαχείρισης Υδάτων στην Ήπειρο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του (την υπογράφει η Διοικούσα Επιτροπή), ότι «τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν, στην εν λόγω μελέτη ελήφθησαν από «υπάρχουσες μετρήσεις» και «δημοσιευμένες μελέτες», παντός είδους και σκοπιμότητας, χωρίς η μελετητική ομάδα, να έχει δυνατότητα διεξαγωγής επίκαιρων μετρήσεων και συλλογή πρωτογενών  στοιχείων και μετρήσεων πεδίου. Δηλαδή δεν εργάστηκε με  πρωτογενή στοιχεία».
Ακόμη, για την επιτυχή Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων το ΓΕΩΤΕΕ θεωρεί, ότι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, η κατά προτεραιότητα  ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης του Δασολογίου το οποίο θα συντελέσει στη διατήρηση και βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου, οι συστηματικές μετρήσεις, με αποθήκευση και εύκολη πρόσβαση των δεδομένων κ.α.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από προχθές το ΤΕΕ Ηπείρου έχει δώσει στη δημοσιότητα τις δικές του απόψεις για το σχέδιο (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.»). Το Τεχνικό Επιμελητήριο τάσσεται κατά της μεταφοράς νερού από τον Αώο στα Γιάννινα, ενώ, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει, ότι στις προστατευόμενες περιοχές πόσιμου νερού, δεν έχει γίνει καταγραφή και επικαιροποίηση των μελετών καθορισμού ζωνών προστασίας, που έχουν εκπονηθεί για τις περιοχές υδροληψίας.
***
Τέλος, να σημειωθεί, ότι μεταξύ άλλων, στην χθεσινή εκδήλωση το «παρών» έδωσαν, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα, που απηύθηνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Φορέα της Λίμνης Παμβώτιδας κ. Πέτρος Τσουμάνης, καθώς και κάτοικοι της περιοχής κοντά στην τοποθεσία που προτείνεται να γίνει το φράγμα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει και πλακάτ, ενάντια στην κατασκευή του φράγματος. 

proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin