Οι μοντέρνες συσκευές κλιματισμού αποτελούν «προϋπόθεση» επιβίωσης τις ημέρες του καύσωνα, στις μεγάλες πόλεις.
Η εξέλιξη της σωτήριας -σε αφιλόξενο περιβάλλον- συσκευής, είναι μακρά. Ωστόσο, ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται, ο τίτλος του «πατέρας του κλιματισμού» είναι ο αμερικάνος μηχανικός και εφευρέτης Willis Carrier, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη μοντέρνα κλιματιστική μονάδα.
Η εξέλιξη της σωτήριας -σε αφιλόξενο περιβάλλον- συσκευής, είναι μακρά. Ωστόσο, ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται, ο τίτλος του «πατέρας του κλιματισμού» είναι ο αμερικάνος μηχανικός και εφευρέτης Willis Carrier, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη μοντέρνα κλιματιστική μονάδα.
Όλα ξεκίνησαν το 1902, σε μια εταιρεία εκτυπώσεων στη Νέα Υόρκη, η οποία αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα: οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και υγρασία του χώρου προκαλούσαν αλλοιώσεις στις διαστάσεις των χαρτιών αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση των μελανιών.
Τη λύση στο πρόβλημα έδωσε ο νεαρός τότε Willis Carrier ο οποίος είχε πριν λίγο καιρό είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Cornell. Κατασκεύασε μια συσκευή κλιματισμού που μπορούσε να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του περιβάλλοντος (τη θερμοκρασία και την υγρασία) επιτρέποντας έτσι την ομαλή εκτύπωση.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται ο Carrier εργάζονταν στην εταιρεία Buffalo Forge Company, με μισθό μόλις 10 δολάρια την εβδομάδα! Άλλοι θέλουν το νεαρό μηχανικό να έχει εμπνευστεί τη συσκευή, περιμένοντας ένα τραίνο!
Μέτα από μερικά χρόνια επιπλέον έρευνας και δοκιμών, η «συσκευή για τη διαχείριση του αέρα» (Apparatus for Treating Air) κατοχυρώθηκε σαν πατέντα το 1906. Θα ήταν η πρώτη μιας σειράς πατεντών που καταχώρησε στην πολυετή καριέρα του.
Η συσκευή αυτή, πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, είχε τη δυνατότητα να μειώσει την υγρασία στο επιθυμητό επίπεδο, δημιουργώντας έτσι το βασικό πλαίσιο λειτουργίας των μετέπειτα κλιματιστικών. Προσαρμόζοντας το μηχανισμό λειτουργίας στην κίνηση του αέρα και το επίπεδο θερμοκρασία, μπόρεσε να καθορίσει το μέγεθος και την απόδοση των μονάδων του, ώστε αυτές να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «air conditioning» ανήκει σε έναν άλλο μηχανικό κλωστοϋφαντουργίας, το Stuart H. Cramer, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο για πατέντα που υπέβαλε και αφορούσε σε συσκευή που αύξανε την υγρασία στη μονάδα και με ταυτόχρονο εξαερισμό του επέτρεπε να ελέγχει τα επίπεδά της.
Το 1911, παρουσίασε στην Αμερικανική Ένωση Μηχανικών την «Λογική Ψυχομετρική Μέθοδο» (Rational Psychometric Formula), που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Carrier κατασκεύασε και εγκατέστησε μονάδες κλιματισμού σε χώρους όπως εργοστάσια, φούρνους και καταστήματα.
Στην έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησε μαζί με άλλους τη δική του εταιρεία. Στα χρόνια που ακολούθησαν βελτίωσε τις συσκευές του, υιοθέτησε νέες μεθόδους και τεχνολογίες και προχώρησε σε διάφορες εφευρέσεις.
Σήμερα, η ομώνυμη εταιρεία δραστηριοποιείται σε 170 χώρες σε όλες τις ηπείρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου