Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Διαρκείς οι εξελίξεις για τη συμφωνία

Διαρκείς οι εξελίξεις για τη συμφωνία
Με ιδιαίτερα βαρύ το κλίμα γύρω από την οικονομία και τις εξελίξεις με τους δανειστές γίνονται γνωστές οι θέσεις όλων των παραγόντων.


Όπως ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς συμφωνία για το χρέος, δε θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις που τόνισε ότι η ελάφρυνση είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «Καταρχήν Συμφωνία» που επετεύχθη το καλοκαίρι.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν.

Προσέθεσε ότι με δεδομένο πως τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το χρέος της Ελλάδος βιώσιμο. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ.

Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της ελάφρυνσης αναφέροντας ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, έχει καλές πιθανότητες να αναχρηματοδοτείται κανονικά μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα ήδη έκανε κάποια πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, βγαίνοντας φέτος στις αγορές ομολόγων.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λουξεμβούργο για τον ρόλο του ESM, την Πέμπτη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε σωστή τροχιά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2015.

Τόνισε επίσης ότι η χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος, εάν χρειαστεί και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
 [elzoni.gr]
 1/12/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin