Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Προληπτικό το σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη

Να αμβλύνει τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του για το Σχέδιο Β (ή Σχέδιο Χ) σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τονίζοντας ότι επρόκειτο για «αμυντικό πλάνο», σε περίπτωση δηλαδή που οι Ευρωπαίοι εξωθούσαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, επιχειρεί ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οπως γράφει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ήταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του σε ένα «εύθραυστο εγχείρημα».

Επρόκειτο, συμπληρώνει για «την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου, -το οποίο ζητήθηκε απο τον πρωθυπουργό- σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

Στη συνέχεια ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ αναφέρει ότι «ήταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο» καθώς ναι μεν ήταν αναμενόμενο ότι τα γεγονότα θα κορυφώνονταν στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο ήταν ακόμα άγνωστο τι μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση.

«Ηταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργάστηκα για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», εξηγεί ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Οπως προσθέτει ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ «στόχος ήταν η δημιουργία ενός περιγράμματος μέτρων που θα έπρεπε να ληφθούν αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin