Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

DW: Δημιουργία κουρδικού κράτους φοβάται η Άγκυρα

Η ορατή πιθανότητα να δημιουργηθεί μια μεγάλη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία αποτελεί για την Άγκυρα σοβαρή απειλή, αφού θεωρεί το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας ως συνεργό του ΠΚΚ, άρα τρομοκρατική οργάνωση που επιβουλεύεται την ενότητα της Τουρκίας.

Η εξαγγελία συμφωνίας εκεχειρίας προχθές στο Μόναχο από τους Κέρι και Λαβρόφ μπορεί να εκφράζει τη σφοδρή πολιτική επιθυμία να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η περίοδος μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η πιο επικίνδυνη για το τι θα συμβεί στο πεδίο της μάχης, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν τα περισσότερα οφέλη για την πλευρά τους.

Οι Αμερικανοί ζητούν από την Άγκυρα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας μην θεωρώντας τους τρομοκράτες αλλά χρήσιμους συνεργάτες στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα όμως δείχνει αποφασισμένη να τα βάλει ακόμη και με τους συμμάχους της προκειμένου να αποφύγει ένα κουρδικό συριακό κράτος στα σύνορά της, φαίνεται δε αποφασισμένη ακόμη και να εισβάλλει μαζί με τους Σαουδάραβες στο έδαφος της Συρίας αν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin