Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΠΓΔΜ: Παραίτηση Γκρουέφσκι όπως ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία υπέβαλε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σε μία προσπάθεια επίλυσης της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ που διαρκεί αρκετούς μήνες.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι έλαβε σήμερα την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την πρωθυπουργία και ότι, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο κανονισμός του κοινοβουλίου.

Τι ορίζει η συμφωνία πολιτικών αρχηγών

Όπως ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ και όπως ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού θα ενεργοποιηθεί 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα προτείνει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Εμιλ Ντιμιτρίεφ.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρωθεί βασικές πτυχές της συμφωνίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Πάντως, η κατάσταση μέχρι στιγμής παραμένει συγκεχυμένη και όλα τα ενδεχόμενα προβάλλουν ως πιθανά, από το να διεξαχθούν οι εκλογές στα τέλη Απριλίου, μέχρι να αναβληθούν για κάποιο διάστημα.

Σε περίπτωση που οι εκλογές αναβληθούν, τότε θα καθυστερήσει και η παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη θέση του πρωθυπουργού.
  elzoni.gr
16/1/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin