Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Καταδικάζει η ΕΕ τις συλλήψεις πανεπιστημιακών στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη σύλληψη περίπου 20 Τούρκων πανεπιστημιακών, που είχαν υπογράψει ένα κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των αμφιλεγόμενων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία, και εξέφρασε τη λύπη της για "ένα κλίμα εκφοβισμού".

Η σύλληψη χθες αυτών των πανεπιστημιακών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργά την ίδια μέρα αλλά εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διώξεων, είναι "μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη", σημειώνει σήμερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος τη ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις.

Σε όλη την Τουρκία, ξεκίνησαν έρευνες για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας", "προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας" και "υποκίνηση στην παράβαση του νόμου" κατά των διανοουμένων που έχουν υπογράψει το αίτημα αυτό, οι οποίοι στην περίπτωση καταδίκης τους διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έως πέντε ετών.

Περίπου δέκα πανεπιστήμια ξεκίνησαν παράλληλα πειθαρχικές διώξεις κατά περισσότερων από 60 καθηγητών ή ερευνητών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin