Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Θεοφάνεια στη Σμύρνη για πρώτη φορά από τη μικρασιατική καταστροφή

Στην προκυμαία της Σμύρνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα η τελετή εορτασμού των Θεοφανείων με την άδεια των τουρκικών αρχών.

Για τους ομογενείς η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί μια νέα σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων από το 1922 που έγινε η μικρασιατική καταστροφή.

Τον αγιασμό των υδάτων θα τελέσει ο πατήρ Κύριλλος ο οποίος είναι ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.

Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί στις 8.30, με τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, μπροστά από το κτίριο του παλαιού ελληνικού προξενείου το οποίο τώρα ανακαινίζεται.

Η Αθηνά Σάμογλου, γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας δήλωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσουν στο νερό και γυναίκες, καθώς στη Σμύρνη υπάρχει αυτή την παράδοση.

Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.

Τους εορτασμούς αναμένεται να πρακαλοθήσουν και τρία γκρουπ επισκεπτών από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο που μετάβησαν στη Σμύρνη για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin