ΥΠΕΚΑ, 20/5/14 :
.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα του Χάρτη Ενέργειας, Πρέσβη Urban Ruznak.
Ο Χάρτης Ενέργειας είναι Διεθνής Οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει συσταθεί μέσω Συνθήκης που υπεγράφη το 1994 και τέθηκε σε ισχύ το 1998. Στην εν λόγω διαδικασία μετέχουν 51 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως 52ο μέλος, η οποία εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Χάρτης Ενέργειας στοχεύει στην απρόσκοπτη προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων, του ενεργειακού εμπορίου και της διαμετακόμισης, καθώς και της ενεργειακής απόδοσης και συναφών περιβαλλοντικών θεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επεξεργασία των σχετικών θεμάτων γίνεται μέσω λειτουργίας αντίστοιχων Ομάδων εργασίας της Γραμματείας του Χάρτη Ενέργειας, στοχεύοντας στη σταδιακή σύγκλιση των αγορών Ανατολής και Δύσης μέσω κατάλληλων θεσμικών πρωτοβουλιών. Επισημαίνεται ότι, ο Χάρτης Ενέργειας είναι ο μοναδικός Διεθνής Ενεργειακός Οργανισμός που ενώνει τις χώρες παραγωγής, διαμετακόμισης και κατανάλωσης.
Ο Πρέσβης κ. Ruznak, επισκέφθηκε τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με σκοπό να τον ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στο πλαίσιο του Χάρτη Ενέργειας και την προοπτική επέκτασης της Συνθήκης στις χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Βασικό τρέχον ζήτημα για τον Διεθνή Ενεργειακό Οργανισμό είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού της Συνθήκης του Χάρτη Ενέργειας, η οποία αποφασίστηκε κατά την τελευταία Διάσκεψη του Χάρτη Ενέργειας, στις 5 και 6/12/2013, στη Λευκωσία.
Ο εν λόγω εκσυγχρονισμός έγκειται, κατά βάση, στην επικαιροποίηση της Συνθήκης ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της ενέργειας και να προωθούνται με αποτελεσματικότερο τρόπο τα συμφέροντα των χωρών-μελών, καθώς και αυτών που πρόκειται να προσχωρήσουν στην διαδικασία. Επισημαίνεται ότι, κατά τη Διάσκεψη της Λευκωσίας επιβεβαιώθηκε η διεύρυνση του Χάρτη με ένταξη του Μαυροβουνίου, καθώς και με απονομή καθεστώτος παρατηρητή στην Υεμένη και τον Λίβανο. Επιπλέον, αποφασίστηκε να ισχύσει στο εξής κυλιόμενη ανά έτος Προεδρία του Χάρτη, αρχής γενομένης από το Καζακστάν το 2014.
ypeka.gr
20/5/14
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου