Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Mία εβδομάδα χωρίς συσκευασίες

Βουνά πλαστικών, χάρτινων και μεταλλικών συσκευασιών συνοδεύουν κάθε βόλτα στο σουπερμάρκετ. Ένα μπλογκ τριών νέων επιχειρεί να δείξει πόσο απλότερη θα ήταν η ζωή μας χωρίς τις συσκευασίες. 

«Ψωνίζω χωρίς συσκευασίες». Αυτό είναι το μότο τριών φίλων, της Μίριαμ, της Γιούλια, της Κριστίνε και του Φλόριαν, οι οποίοι αποφάσισαν να καταργήσουν τις συσκευασίες των προϊόντων για μία εβδομάδα. Κανείς τους δεν ακολουθεί φανατικά τη μόδα των βιολογικών προϊόντων, ούτε καν είναι χορτοφάγοι, αν και υποστηρίζουν γενικότερα τo «δίκαιο εμπόριο» (fair trade) και τα αγροτικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Είναι επίσης ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Η παρέα αυτή αποφάσισε να κάνει, έτσι, τη θεωρία πράξη, «μποϊκοτάροντας» τις συσκευασίες στα καθημερινά τους ψώνια. Μάλιστα έφτιαξαν και ένα μπλογκ (ichnehmesohne.wordpress.com) όπου περιγράφουν αναλυτικά τη φιλοσοφία τους, αλλά και τα αποτελέσματα του εναλλακτικού τους «πειράματος».

Μία πρόκληση με πολλά προβλήματα

«Μια εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες, χωρίς κάψουλες καφέ, χωρίς μπουκάλια», είναι η προτροπή των τεσσάρων φίλων στο μπλογκ τους. Οι ίδιοι πηγαίνουν πάντα για ψώνια έχοντας προνοήσει για το πού θα αποθηκεύσουν τα τρόφιμα που θα αγοράσουν. Ζητάνε, για παράδειγμα, να μην τους πακετάρουν το τυρί, τα φρούτα και άλλα προϊόντα που μπορούν να μετακινηθούν. Τα τοποθετούν στο δικό τους τάπερ ή σε σακούλες που παίρνουν μαζί τους από το σπίτι. Βέβαια, όπως αναφέρουν, συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα επικριτικά βλέμματα και την απορία των πωλητών… αλλά στο τέλος καταφέρνουν να απελευθερωθούν από το βάρος των περιττών συσκευασιών. Από την άλλη πλευρά συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν και τους αυστηρούς κανόνες του καταστήματος, οι οποίοι αποκλείουν τους εναλλακτικούς τρόπους συσκευασίας.

Η βιομηχανία των άχρηστων συσκευασιών


Πάντως και οι ίδιοι οι πωλητές θεωρούν ότι καθημερινά χρησιμοποιούνται ασύλληπτα πολλές συσκευασίες, οι οποίες προορίζονται για να πεταχτούν μετά τη χρήση τους. Ένα από το συνήθη επιχειρήματα υπέρ της χρήσης αναλώσιμων συσκευασιών σε τρόφιμα, είναι ότι χρησιμοποιούνται κυρίως για λόγους υγιεινής. Αυτό συμβαίνεi ιδίως με τα γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά, ενώ συνήθως δεν δημιουργείται πρόβλημα με το «ανεξάρτητο» πακετάρισμα φρούτων και λαχανικών. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα που έχει κάνει ως τώρα το ίδιο μπλογκ, η γερμανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που επικαλούνται συχνά οι καταστηματάρχες επιβάλλοντας τη συσκευασία των προϊόντων που πωλούν, είναι αχανής και σε πολλά σημεία χρήζει περαιτέρω ερμηνείας. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Ένωση Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Bεστφαλίας, σύμφωνα με την οποία η σχετική νομοθεσία είναι προβληματική, αφού αφήνει πολλά κενά. Ωστόσο, η Ιζαμπέλε Μουλχάιζεν από την Ένωση Καταναλωτών, αναφέρει ότι ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι νομοθετικές προβλέψεις που αφορούν τη συσκευασία κρέατος, ενώ εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε καταστήματος να αποφασίσει πώς θα συσκευάζει τα αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που διαθέτει στους καταναλωτές. Από εκεί και πέρα… ό,τι δεν απαγορεύεται ρητά, επιτρέπεται:
Aς σημειωθεί, τέλος, ότι το πειραματικό αυτό μπλογκ στην πρώτη μόλις εβδομάδα λειτουργίας του είχε πάνω από 10.000 κλικ!
Miriam Klaussner / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://dw.de/p/1BLPe  
6/3/14
--
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin