ΥΠΕΚΑ, 3/2/14
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλωσορίζουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
Καλή σας μέρα, κύριε Μανιάτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα - πρώτα έχετε κι εσείς νομίζω συναρμοδιότητα για το ζήτημα της Κεφαλονιάς.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία συναρμοδιότητα. Το θέμα της Κεφαλονιάς έχει να κάνει με τα ζητήματα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Εμείς όπου χρειαστεί εμμέσως, θα βοηθήσουμε, γι αυτό είμαστε και σε μια εγρήγορση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα Ερευνητικά Κέντρα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά σας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: ‘Όχι, δεν ανήκουν σε εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν έχετε κάποια γνώση της κατάστασης, μια πρώτη εικόνα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, ιδιαίτερη πληροφόρηση δεν έχω από δικές μας υπηρεσίες, απλώς αυτό που συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το ΙΓΜΕ με τους επιστήμονές του συμβάλει στην μελέτη των αντίστοιχων φαινομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε όμως σχέση με τις σεισμικές μετρήσεις στο Ιόνιο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πηγαίνουμε σε άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεισμικές έρευνες δεν λέγονται και αυτές;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σεισμικές λέγονται, ωστόσο οι επιστήμονες μας λεν ότι στην πραγματικότητα λέγονται γεωφυσικές, είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο για να δούμε τι κρύβεται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάσαμε την περασμένη εβδομάδα ότι έχετε στα χέρια σας τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν ευρήματα που προσιδιάζουν με ευρήματα περιοχών που περιέχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Είναι έτσι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας το πω ακριβώς, όπως μας το μεταφέρουν οι επιστήμονες. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που έχουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές στις γειτονικές χώρες που έχουν υδρογονάνθρακες, όπως η Ιταλία και η Αλβανία στα βορειότερα από εμάς. Αυτό για τους επιστήμονες είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να έχει τέτοια συμπεράσματα, επειδή δεν είχαν γίνει τόσο εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες. Αυτό που μας λένε τώρα, είναι ότι έχουμε συνέχεια των γεωλογικών δομών και ομοιότητες. Άρα, αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για προσδιορίσουμε ακριβέστερα πιθανούς στόχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ισχύει μόνο για το Ιόνιο ή και για τη Νότιο Κρήτη; Γιατί είδα περισσότερο ενδιαφέρον για το Ιόνιο και λιγότερο για τη Νότια Κρήτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η Νότια Κρήτη είναι περιοχή ακόμα ανεξερεύνητη. Να σημειώσω ότι είναι η πρώτη φορά που νότια της Κρήτης γίνονται σεισμικές έρευνες. Και ασφαλώς η μελέτη θα προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει με την επεξεργασία των σεισμικών γραμμών. Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα την ερμηνεία τους που είναι το επόμενο στάδιο που θα κάνει η νορβηγική εταιρεία PGS με το κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, έτσι ώστε σε περίπου 3-4 μήνες από σήμερα και για Νότια της Κρήτης και για το Ιόνιο να έχουμε ακριβέστερα στοιχεία.
Άρα, για να σας απαντήσω στην ερώτηση για τη Νότια Κρήτη, επειδή ακριβώς ούτε Ανατολικά ούτε Δυτικά στο Νότιο τμήμα της Κρήτης έχουν γίνει σχετικές γεωλογικές έρευνες οι επιστήμονες συνεχίζουν τη μελέτη και δεν είναι τόσο έτοιμοι να βγάλουν συμπεράσματα. Αλλά πολύ σύντομα νομίζω θα έχουμε και από εκεί πορίσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη, ως εκ τούτου όσα διαβάσαμε για 60 δις δεν έχουν και πολύ βάση ή πολύ σχέση με την πραγματικότητα, αλλά είναι πιθανά ευρήματα. Δεν έχετε κάποια στοιχεία που να περιγράφουν πόσο όγκο έχουν αυτά τα κοιτάσματα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γίνεται πάντα μια μεγάλη συζήτηση σε όλες τις χώρες γι αυτά τα ζητήματα. Πάντα οι επιστήμονες κάνουν εκτιμήσεις με βάση τις γεωλογικές δομές. Ο κάθε επιστήμονας έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Από μια θέση ευθύνης όμως, ο Υπουργός δεν πρέπει πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες να δίνει στοιχεία.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε διάφορα συνέδρια αρκετές μελέτες ή εκτιμήσεις έχουν κατατεθεί. Εγώ θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός στις επίσημες διαβεβαιώσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω και να το επαναλάβω είναι ότι οι δομές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Να σας δώσω μόνο μία τεχνική λεπτομέρεια, αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που διερευνούμε τα δεδομένα μας, έχουμε τα δυνατά κοιτάσματα. Το επόμενο βήμα είναι τα πιθανά και το τρίτο βήμα είναι τα βέβαια κοιτάσματα. Για να πεις ότι έχω κοιτάσματα έχω σε τόσο βάθος, πρέπει να κάνεις γεώτρηση. Άρα είναι μια μεγάλη διαδικασία, αλλά δεν αναιρεί τα αποτελέσματα της έρευνας. Και ακριβώς η σημαντικότητα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες χτυπούν πια την πόρτα της νορβηγικής εταιρείας που έκανε τις έρευνες, ώστε να αγοράσουν δεδομένα. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, στο Χιούστον του Τέξας γίνεται το μεγαλύτερο ίσως παγκόσμιο συνέδριο με 17.000 συμμετέχοντες και δικοί μας άνθρωποι, η κυρία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ που είναι και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων μαζί με ένα στέλεχος του ΥΠΕΚΑ θα παρουσιάσουν τα ευρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά θα τους πουλήσουμε τους χάρτες για να πάνε μετά αυτοί να ψάξουν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Προβάλλουμε, προωθούμε αν θέλετε, τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει για να πωληθούν αυτά, να ερμηνευτούν ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι και το κρίσιμο στάδιο στα μέσα περίπου της χρονιάς να βγούμε σε ένα μεγάλο γύρο παραχωρήσεων έτσι ώστε στη συνέχεια να προσελκύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών.
Όλα αυτά γίνονται, για τούτο που σας ανέφερα, για να βγει η χώρα μας σε ένα γύρο παραχωρήσεων με 10-15 οικόπεδα, όπως έκανε η Κύπρος για παράδειγμα που βγήκε με 12 αν θυμάμαι καλά. Αντίστοιχα, έχοντας δώσει αυτά τα στοιχεία στην πετρελαϊκή βιομηχανία, θέλουμε να προσεγγίσουμε το επενδυτικό τους ενδιαφέρον, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι από την ώρα που θα αρχίσουν να ψάχνουν, πόσα χρόνια αργότερα μπορεί να βγει πετρέλαιο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όποιος πιστεύει ότι θα αρχίσουμε να τρυπάμε αύριο και θα βγάλουμε πετρέλαιο και θα σωθεί η χώρα, κάνει μεγάλο λάθος. Και το τονίζω αυτό, διότι αρκετές φορές υπάρχει αυτή η συζήτηση. Μεσολαβούν αρκετά χρόνια, 3-5 χρόνια, μέχρι να έχει κανείς βεβαιότητα.
Όμως, αυτό που έχει σημασία και το αξιοποιούν όλες οι χώρες είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που υπάρχει σημαντική πιθανότητα ή και βεβαιότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αυτό δίνει μια πολύ μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ σε κάθε χώρα. Διότι δεν περιμένει κανείς να βγει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αλλά πολύ νωρίτερα οι χώρες αυτές αξιοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματά τους. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Από το κοίτασμα του ShahDeniz στο Αζερμπαϊτζάν όπου από εκεί θα τροφοδοτηθεί ο αγωγός ΤΑΡ που θα περάσει και από την Ελλάδα ακόμα δεν έχει βγει φυσικό αέριο. Θα βγει το 2019, όμως εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε πόσο μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και πόσο αυξάνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα και ισχύς μιας χώρας.
Αυτό ακριβώς ελπίζουμε να συμβεί και στη χώρα μας. Και μπορώ να πω ότι ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα είναι ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα έχουμε στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το ζήτημα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει βέβαια και τη χώρα μας είναι ένα μεγάλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για να καταλάβουμε κάτι, το πρώτο πετρέλαιο θα μπορούσε να βγει το 2020, στα Ιόνια και η Κρήτη πάει πολύ πιο μακριά;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτό θα προσδιοριστεί από τα ακριβή στοιχεία που θα μας δώσουν οι έρευνες το επόμενο τρίμηνο. Για να το πω διαφορετικά, είμαστε σε ένα πρώτο στάδιο και ολοκληρώνουμε τις διαπραγματεύσεις με τους δύο αναδόχους στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό, όπου έχουμε προκηρύξει το διαγωνισμό. Σύντομα θα έχουμε αναδόχους στον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, όπου οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά ευνοϊκές και ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία των επιστημόνων. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2014, θα βγούμε στο μεγάλο γύρο των παραχωρήσεων, ο οποίος τελειώνει μέσα σε ένα χρόνο τα διαδικαστικά του και μετά θα έχουμε αναδόχους σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης και ξεκινούν αμέσως τις έρευνές τους. Η εγκατάσταση και μόνο των αναδόχων, όμως, δίνει πολύ μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ σε κάθε χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, πριν σας αποχαιρετίσουμε, να σας ρωτήσω για ένα θέμα, υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΗ και την απόδοση που εισπράττει για τα ακίνητα; Κάπου διάβαζα ότι δεν το αποδίδει ολόκληρο, αλλά ένα κομμάτι το παρακρατά η ΔΕΗ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν έχω τέτοια εικόνα. Προφανώς δεν αναφέρεστε στην πρόσφατη απόφαση του Β Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος ΑΠΕ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, διάβασα ότι ένα κομμάτι του ποσού που πληρώνει κάθε πολίτης για το ειδικό τέλος για τα ακίνητα παρακρατείται από την ΔΕΗ και δεν αποδίδεται στο Δημόσιο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ΔΕΗ απλώς λειτουργεί ως ένας ενδιάμεσος και αποδίδει πάντα στο Δημόσιο αυτά που πρέπει με βάση την κείμενη νομοθεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία και τις πληροφορίες που μας δώσατε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να είστε καλά, καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Γιάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ακούσαμε λοιπόν τι γίνεται με τα πετρέλαια.
ypeka.gr
3/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλωσορίζουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
Καλή σας μέρα, κύριε Μανιάτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα - πρώτα έχετε κι εσείς νομίζω συναρμοδιότητα για το ζήτημα της Κεφαλονιάς.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία συναρμοδιότητα. Το θέμα της Κεφαλονιάς έχει να κάνει με τα ζητήματα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Εμείς όπου χρειαστεί εμμέσως, θα βοηθήσουμε, γι αυτό είμαστε και σε μια εγρήγορση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα Ερευνητικά Κέντρα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά σας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: ‘Όχι, δεν ανήκουν σε εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν έχετε κάποια γνώση της κατάστασης, μια πρώτη εικόνα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, ιδιαίτερη πληροφόρηση δεν έχω από δικές μας υπηρεσίες, απλώς αυτό που συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το ΙΓΜΕ με τους επιστήμονές του συμβάλει στην μελέτη των αντίστοιχων φαινομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε όμως σχέση με τις σεισμικές μετρήσεις στο Ιόνιο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πηγαίνουμε σε άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεισμικές έρευνες δεν λέγονται και αυτές;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σεισμικές λέγονται, ωστόσο οι επιστήμονες μας λεν ότι στην πραγματικότητα λέγονται γεωφυσικές, είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο για να δούμε τι κρύβεται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάσαμε την περασμένη εβδομάδα ότι έχετε στα χέρια σας τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν ευρήματα που προσιδιάζουν με ευρήματα περιοχών που περιέχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Είναι έτσι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας το πω ακριβώς, όπως μας το μεταφέρουν οι επιστήμονες. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που έχουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές στις γειτονικές χώρες που έχουν υδρογονάνθρακες, όπως η Ιταλία και η Αλβανία στα βορειότερα από εμάς. Αυτό για τους επιστήμονες είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να έχει τέτοια συμπεράσματα, επειδή δεν είχαν γίνει τόσο εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες. Αυτό που μας λένε τώρα, είναι ότι έχουμε συνέχεια των γεωλογικών δομών και ομοιότητες. Άρα, αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για προσδιορίσουμε ακριβέστερα πιθανούς στόχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ισχύει μόνο για το Ιόνιο ή και για τη Νότιο Κρήτη; Γιατί είδα περισσότερο ενδιαφέρον για το Ιόνιο και λιγότερο για τη Νότια Κρήτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η Νότια Κρήτη είναι περιοχή ακόμα ανεξερεύνητη. Να σημειώσω ότι είναι η πρώτη φορά που νότια της Κρήτης γίνονται σεισμικές έρευνες. Και ασφαλώς η μελέτη θα προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει με την επεξεργασία των σεισμικών γραμμών. Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα την ερμηνεία τους που είναι το επόμενο στάδιο που θα κάνει η νορβηγική εταιρεία PGS με το κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, έτσι ώστε σε περίπου 3-4 μήνες από σήμερα και για Νότια της Κρήτης και για το Ιόνιο να έχουμε ακριβέστερα στοιχεία.
Άρα, για να σας απαντήσω στην ερώτηση για τη Νότια Κρήτη, επειδή ακριβώς ούτε Ανατολικά ούτε Δυτικά στο Νότιο τμήμα της Κρήτης έχουν γίνει σχετικές γεωλογικές έρευνες οι επιστήμονες συνεχίζουν τη μελέτη και δεν είναι τόσο έτοιμοι να βγάλουν συμπεράσματα. Αλλά πολύ σύντομα νομίζω θα έχουμε και από εκεί πορίσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη, ως εκ τούτου όσα διαβάσαμε για 60 δις δεν έχουν και πολύ βάση ή πολύ σχέση με την πραγματικότητα, αλλά είναι πιθανά ευρήματα. Δεν έχετε κάποια στοιχεία που να περιγράφουν πόσο όγκο έχουν αυτά τα κοιτάσματα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γίνεται πάντα μια μεγάλη συζήτηση σε όλες τις χώρες γι αυτά τα ζητήματα. Πάντα οι επιστήμονες κάνουν εκτιμήσεις με βάση τις γεωλογικές δομές. Ο κάθε επιστήμονας έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Από μια θέση ευθύνης όμως, ο Υπουργός δεν πρέπει πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες να δίνει στοιχεία.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε διάφορα συνέδρια αρκετές μελέτες ή εκτιμήσεις έχουν κατατεθεί. Εγώ θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός στις επίσημες διαβεβαιώσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω και να το επαναλάβω είναι ότι οι δομές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Να σας δώσω μόνο μία τεχνική λεπτομέρεια, αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που διερευνούμε τα δεδομένα μας, έχουμε τα δυνατά κοιτάσματα. Το επόμενο βήμα είναι τα πιθανά και το τρίτο βήμα είναι τα βέβαια κοιτάσματα. Για να πεις ότι έχω κοιτάσματα έχω σε τόσο βάθος, πρέπει να κάνεις γεώτρηση. Άρα είναι μια μεγάλη διαδικασία, αλλά δεν αναιρεί τα αποτελέσματα της έρευνας. Και ακριβώς η σημαντικότητα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες χτυπούν πια την πόρτα της νορβηγικής εταιρείας που έκανε τις έρευνες, ώστε να αγοράσουν δεδομένα. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, στο Χιούστον του Τέξας γίνεται το μεγαλύτερο ίσως παγκόσμιο συνέδριο με 17.000 συμμετέχοντες και δικοί μας άνθρωποι, η κυρία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ που είναι και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων μαζί με ένα στέλεχος του ΥΠΕΚΑ θα παρουσιάσουν τα ευρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά θα τους πουλήσουμε τους χάρτες για να πάνε μετά αυτοί να ψάξουν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Προβάλλουμε, προωθούμε αν θέλετε, τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει για να πωληθούν αυτά, να ερμηνευτούν ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι και το κρίσιμο στάδιο στα μέσα περίπου της χρονιάς να βγούμε σε ένα μεγάλο γύρο παραχωρήσεων έτσι ώστε στη συνέχεια να προσελκύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών.
Όλα αυτά γίνονται, για τούτο που σας ανέφερα, για να βγει η χώρα μας σε ένα γύρο παραχωρήσεων με 10-15 οικόπεδα, όπως έκανε η Κύπρος για παράδειγμα που βγήκε με 12 αν θυμάμαι καλά. Αντίστοιχα, έχοντας δώσει αυτά τα στοιχεία στην πετρελαϊκή βιομηχανία, θέλουμε να προσεγγίσουμε το επενδυτικό τους ενδιαφέρον, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι από την ώρα που θα αρχίσουν να ψάχνουν, πόσα χρόνια αργότερα μπορεί να βγει πετρέλαιο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όποιος πιστεύει ότι θα αρχίσουμε να τρυπάμε αύριο και θα βγάλουμε πετρέλαιο και θα σωθεί η χώρα, κάνει μεγάλο λάθος. Και το τονίζω αυτό, διότι αρκετές φορές υπάρχει αυτή η συζήτηση. Μεσολαβούν αρκετά χρόνια, 3-5 χρόνια, μέχρι να έχει κανείς βεβαιότητα.
Όμως, αυτό που έχει σημασία και το αξιοποιούν όλες οι χώρες είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που υπάρχει σημαντική πιθανότητα ή και βεβαιότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αυτό δίνει μια πολύ μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ σε κάθε χώρα. Διότι δεν περιμένει κανείς να βγει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αλλά πολύ νωρίτερα οι χώρες αυτές αξιοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματά τους. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Από το κοίτασμα του ShahDeniz στο Αζερμπαϊτζάν όπου από εκεί θα τροφοδοτηθεί ο αγωγός ΤΑΡ που θα περάσει και από την Ελλάδα ακόμα δεν έχει βγει φυσικό αέριο. Θα βγει το 2019, όμως εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε πόσο μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και πόσο αυξάνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα και ισχύς μιας χώρας.
Αυτό ακριβώς ελπίζουμε να συμβεί και στη χώρα μας. Και μπορώ να πω ότι ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα είναι ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα έχουμε στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το ζήτημα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει βέβαια και τη χώρα μας είναι ένα μεγάλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για να καταλάβουμε κάτι, το πρώτο πετρέλαιο θα μπορούσε να βγει το 2020, στα Ιόνια και η Κρήτη πάει πολύ πιο μακριά;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτό θα προσδιοριστεί από τα ακριβή στοιχεία που θα μας δώσουν οι έρευνες το επόμενο τρίμηνο. Για να το πω διαφορετικά, είμαστε σε ένα πρώτο στάδιο και ολοκληρώνουμε τις διαπραγματεύσεις με τους δύο αναδόχους στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό, όπου έχουμε προκηρύξει το διαγωνισμό. Σύντομα θα έχουμε αναδόχους στον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, όπου οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά ευνοϊκές και ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία των επιστημόνων. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2014, θα βγούμε στο μεγάλο γύρο των παραχωρήσεων, ο οποίος τελειώνει μέσα σε ένα χρόνο τα διαδικαστικά του και μετά θα έχουμε αναδόχους σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης και ξεκινούν αμέσως τις έρευνές τους. Η εγκατάσταση και μόνο των αναδόχων, όμως, δίνει πολύ μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ σε κάθε χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, πριν σας αποχαιρετίσουμε, να σας ρωτήσω για ένα θέμα, υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΗ και την απόδοση που εισπράττει για τα ακίνητα; Κάπου διάβαζα ότι δεν το αποδίδει ολόκληρο, αλλά ένα κομμάτι το παρακρατά η ΔΕΗ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν έχω τέτοια εικόνα. Προφανώς δεν αναφέρεστε στην πρόσφατη απόφαση του Β Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος ΑΠΕ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, διάβασα ότι ένα κομμάτι του ποσού που πληρώνει κάθε πολίτης για το ειδικό τέλος για τα ακίνητα παρακρατείται από την ΔΕΗ και δεν αποδίδεται στο Δημόσιο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ΔΕΗ απλώς λειτουργεί ως ένας ενδιάμεσος και αποδίδει πάντα στο Δημόσιο αυτά που πρέπει με βάση την κείμενη νομοθεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία και τις πληροφορίες που μας δώσατε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να είστε καλά, καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Γιάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ακούσαμε λοιπόν τι γίνεται με τα πετρέλαια.
ypeka.gr
3/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου