Με επιπλέον 6,5 ευρώ το μήνα θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος του μέσου οικιακού καταναλωτή, ο οποίος καλείται να πληρώσει μόνος του, εκτός απροόπτου, το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης» σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, βιομάζα κ.λπ. (ΑΠΕ), ενώ ξένες πολυεθνικές και μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι κάνουν ασφαλείς μπίζνες χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο, με τις πλάτες των κυβερνήσεων.
Αυτό σημαίνει επιβάρυνση άνω του 1,5 δισ. ευρώ το 2014.
Οι καταναλωτές επιβαρύνονται για άλλη μία φορά προκειμένου να πληρωθούν οι υψηλές «εγγυημένες τιμές» που έδωσαν και δίνουν ακόμα και τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε ιδιώτες παραγωγούς για να μπορούν να πουλάνε υποχρεωτικά ρεύμα στην κατανάλωση.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν επιπλέον και για την επένδυση που έκαναν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Την απόφαση υποχρεώθηκε να πάρει η ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!
Η νέα επιβάρυνση θα επιβληθεί από τον Μάρτιο, εκτός και αν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου αποφασίσει στο μεταξύ διαφορετικά, έχοντας «στο ψήσιμο» νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιήσει για δημόσιο διάλογο στα μέσα του Γενάρη.
Σχετικά, η ΡΑΕ επικοινώνησε με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου πριν πάρει την απόφαση για αύξηση του πράσινου τέλους ΕΤΜΕΑΡ, αλλά, εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ απάντησε ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα για τις νέες ρυθμίσεις που θα ορίζουν μικρότερες τιμές πώλησης ρεύματος από τις ΑΠΕ και επομένως μικρότερη συγκριτικά επιβάρυνση του καταναλωτή.
Αλλά καθώς δεν είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, «κλήρωσε» πρωτοχρονιάτικα στους καταναλωτές η συγκεκριμένη αύξηση στο πράσινο τέλος και στο λογαριασμό τους (που μάλιστα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί επανέρχεται, ως γνωστόν, το πρώην τέλος 3 ευρώ της ΕΡΤ, χωρίς καν να υπάρχει ΕΡΤ αλλά ούτε ΝΕΡΙΤ). Η μεθόδευση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει την «καλή» και από τον Μάρτιο να μειώσει ελαφρώς τη νέα επιβάρυνση του «πράσινου τέλους» ΕΤΜΕΑΡ 6,5 ευρώ μηνιαίως, με το αναμενόμενο νομοσχέδιο.
Το... κοστούμι
Δεδομένου, όμως, ότι αναζητούνται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 για να πληρωθούν οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά) και καθώς εγκρίνονται φαστ τρακ και άλλες επενδύσεις αυτού του είδους, εκτιμάται ότι έως τον Μάρτιο θα μοιραστεί διαφορετικά το αυξημένο κόστος μεταξύ καταναλωτών και ιδιοκτητών των μονάδων ΑΠΕ αλλά πιθανότατα όχι υπέρ των καταναλωτών, που ήδη πληρώνουν επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, περίπου 8 ευρώ αύξησης μηνιαίως από τον Ιούλιο του 2013.
Σε αυτή την περίπτωση, θα μειωθούν οι τιμές (ταρίφες) στις οποίες πουλούν υποχρεωτικά ρεύμα στον καταναλωτή οι παραγωγοί ρεύματος από πράσινη ενέργεια και αυτός θα πληρώσει κάτι λιγότερο. Πόσο λιγότερο, θα αποφασίσει η κυβέρνηση, που δέχεται πιέσεις:
* Από τους ιδιώτες παραγωγούς που μένουν μήνες απλήρωτοι αναμένοντας τα εγγυημένα έσοδά τους.
* Από τις τράπεζες οι οποίες δανειοδότησαν τις επενδύσεις γνωρίζοντας ότι θα έχουν σταθερά και σίγουρα έσοδα, με δεδομένη την υποχρεωτική πώληση της παραγωγής στο «σάκο του μποξ» καταναλωτή.
* Από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής εξοπλισμού, οι οποίες κόπτονται δήθεν για την «πράσινη ενέργεια», αλλά στην πραγματικότητα για να μη χαλάσουν οι μπίζνες των εξαγωγών εξοπλισμού και τα έσοδα από τις σίγουρες πράσινες ταρίφες, με τις οποίες πουλούν το ρεύμα οι θυγατρικές τους.
* Από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ, που έχει χρεωθεί το ελλειμματικό ταμείο μέσω του οποίου εξοφλούνται οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ.
Οι μικροί την πληρώνουν
Από τον Ιούλιο του 2013, ο μέσος οικιακός καταναλωτής καταβάλλει με το λογαριασμό του ήδη 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά με την απόφαση της ΡΑΕ το πράσινο τέλος θα αυξηθεί κατά 86% από τον Μάρτιο, στα 38,61 ευρώ.
Στο κόστος 1,58 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθούν το 2014 οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλουν:
1 Ο οικιακός καταναλωτής θα πληρώσει 694,59 εκατ. ευρώ. Οι οικιακοί καταναλωτές κατέβαλαν ήδη 497 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.
2 Οι μεγάλες βιομηχανίες της υψηλής τάσης 15 εκατ. ευρώ (αύξηση 84%).
3 Οι μεγάλοι αγρότες παραγωγοί που κάνουν χρήση μέσης τάσης 7,26 εκατ. ευρώ (αύξηση 157%).
4 Οι μικρές αγροτικές χρήσεις με ρεύμα χαμηλής τάσης 47,91 εκατ. ευρώ (αύξηση 157%).
5 Άλλοι χρήστες ρεύματος χαμηλής τάσης 605,58 εκατ. ευρώ (αύξηση 108%).
6 Βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες και άλλοι που κάνουν χρήση μέσης τάσης 188,60 εκατ. ευρώ (αύξηση 102%).
(Ελευθεροτυπία, 4-1-2014)
energypress.gr
5/1/16
----
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου