Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στο πιάτο ή στο ρεζερβουάρ;

Το δίλημμα με τα βιοκαύσιμα είναι μεγάλο. Αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια αλλά και στα τεράστια συμφέροντα της αγροτικής οικονομίας κυρίως ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη. 

Η αποτυχία χθες (Πέμπτη, 11.12) των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ να συμφωνήσουν στη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική για τα βιοκαύσιμα αναδεικνύει και πάλι τις διαφορετικές θέσεις που χωρίζουν πολιτικούς και περιβαλλοντολόγους. Οι 27 υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το ποσοστό χρήσης των λεγόμενων συμβατικών βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς από σόγια ή ελαιοκράμβη για τις μετακινήσεις.


Ενδοιασμοί και συμφέροντα

Η παραγωγή συμβατικών βιοκαυσίμων από ελαιοκράμβη ή σόγια αμφισβητείται έντονα, γιατί για να καλλιεργηθούν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις που αφαιρούνται έτσι από την καλλιέργεια τροφίμων. Νέες εκτάσεις αναζητούνται κυρίως στις χώρες υπό ανάπτυξη, και μάλιστα δασικές, που υλοτομούνται σε βάρος του παγκοσμίου κλίματος. Το πρόβλημα είναι γνωστό στους εμπειρογνώμονες ως έμμεση αλλαγή χρήσης της γης και με την επιστημονική συντομογραφία Iluc. Γνωστή είναι και η συζήτηση που αναπαράγεται πάντα σε τέτοιες ευκαιρίες και που συνοψίζεται στη φράση «στο πιάτο ή στο ρεζερβουάρ». Οι ενδοιασμοί είναι μεγάλοι και το λόμπυ των αγροτών πολύ ισχυρό σε σχέση με εκείνο των περιβαλλοντολόγων. Οι απώλειες χρημάτων και θέσεων εργασίας θα είναι τεράστιες σε περίπτωση που η παραγωγή βιοντίζελ από συμβατικά βιοκαύσιμα αποδειχθεί ασύμφορη. Έτσι η ΕΕ προωθεί τα βιοκαύσιμα από βιομάζα ή μικροφύκια.

Σε αναζήτηση συμβιβασμού 


Η λιθουανική προεδρεία, δια του υπουργού Ενέργειας Γιάροσλαβ Νεβερόβιτς, προσπάθησε στις Βρυξέλλες να βρει ενδιάμεση λύση. Πρότεινε ένα ποσοστό του 7% από συμβατικά βιοκαύσιμα επί του συνόλου βενζίνης και πετρελαίου που διατίθεται στην αγορά για την κάλυψη αναγκών στις μεταφορές. Όμως, ενώ για την Πολωνία και την Ουγγαρία ο συμβιβασμός πήγαινε πολύ μακριά, για την Ιταλία, τη Δανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ήταν ελάχιστα φιλόδοξος. Επιπλέον, ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ ζήτησαν να μπορούν να αποφασίζουν μόνες βάζοντας δικούς τους «υποστόχους» για την παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη ή από καλάμια. Ο επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Ετινγκερ προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας θα ρίξει τις προσπάθειες νομοθέτησης επί του θέματος πολύ πίσω. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου δεν αναμένεται να «κουνηθεί» τίποτα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Deutsche Welle
13/12/13
--
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin