Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Απειλή για την Κύπρο το υποκατάστατο του φυσικού αερίου


Το σχιστολιθικό αέριο θεωρείται για κάποιους το κλειδί για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, όπως επίσης και για τη μείωση του κόστους της θέρμανσης και του ρεύματος. Την ίδια ώρα, όμως υπάρχουν ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν.
Πέραν της περιβαλλοντικής πτυχής τυχόν παραγωγή του σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη, θα είναι ανταγωνιστική στο φυσικό αέριο που διαθέτει μεταξύ άλλων χωρών και η Κύπρος. Συνέπεια αυτού θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου που προσδοκά η χώρα μας να αποκτήσει τα προσεχή χρόνια.

Σε μια εποχή που οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη αυξάνονται συνεχώς και με ταχύτατους ρυθμούς σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας, η αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών ποτέ δεν σταματά. Ένα από τα πιο πρόσφατα «ευρήματα» είναι και το σχιστολιθικό αέριο που αντλείται από τα πετρώματα με μεθόδους και αποτελέσματα που διχάζουν.

Παρόλο που το σχιστολιθικό αέριο υπόσχεται πολλά ως προς την ενεργειακή επάρκεια, εντούτοις, αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η άκρως επικίνδυνη μέθοδος εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου πέρασε τον Ατλαντικό, αφού εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιείται στην Αμερική, και απειλεί να διχάσει την Ευρώπη. Η υπόθεση του σχιστολιθικού αερίου έχει εγείρει μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα θέτοντας έτσι τουλάχιστον τις προηγμένες και ευαίσθητες σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, δυτικές κοινωνίες, μπροστά από σοβαρά και δύσκολα διλήμματα. 
Είναι τελικά το σχιστολιθικό αέριο ευλογία για τις χώρες που θα στηρίξουν την ανάπτυξή του σε υποτιθέμενη «πράσινη» και φτηνή ενέργεια, ή είναι τελικά «κατάρα» με περιβαλλοντικές επιπτώσεις πολύ πιο αρνητικές που θα σφραγίσουν τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε βάθος χρόνου;

Απαντήσεις για το θέμα αυτό δίνει στον «Φ» ο λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών Κύπρου, Θεόδουλος Μεσημέρης, ο οποίος αναφέρει ότι οι εταιρείες-κολοσσοί, για λόγους συμφερόντων, προσπαθούν να πείσουν ότι η ενέργεια αυτή είναι «πράσινη» και να αποκρύψουν τα προβλήματα που προκαλεί η εκμετάλλευσή του, αναφέροντας μόνο ότι η νέα αυτή πηγή ενέργειας θα οδηγήσει σε απεξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων. Όμως, τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που βγαίνουν στο φως σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις εξορύξεις σχιστολιθικού αερίου, δεν μπορούν να αγνοηθούν, ούτε να αποκρύπτονται σε μια Ευρώπη που πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στην προστασία του πλανήτη μας.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν πάνω σε αυτόν τον τομέα, με την Πολωνία να στηρίζει πλήρως τη νέα αυτή διαδικασία, ενώ μερικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, αναμένουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών. Στην Αυστρία, η τροποποίηση της νομοθεσίας έχει καταστήσει την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποχρεωτική και για τη φάση της έρευνας, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να έχουν αποσυρθεί προς το παρόν. Στη Γαλλία, παρότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου απαγορεύθηκε το 2010, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει χορηγήσει άδειες για ερευνητικές γεωτρήσεις. Η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων, ενώ στη Μ. Βρετανία η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου είναι επί του παρόντος σε μικρή κλίμακα.

Βρίσκεται εγκλωβισμένο στα πετρώματα
Οι σχιστόλιθοι είναι από τα πιο κοινά ιζηματογενή πετρώματα που βρίσκονται στη γη και αποτελούν μια δεξαμενή φυσικού αερίου, ενώ το σχιστολιθικό αέριο θεωρείται μη συμβατικό καύσιμο. Τα μη συμβατικά κοιτάσματα αερίου έχουν χαμηλή διαπερατότητα και η χαμηλή περιεκτικότητα των μητρικών πετρωμάτων σε υδρογονάνθρακες οδηγεί σε μικρότερη εξόρυξη ανά φρεάτιο από ό,τι στα συμβατικά κοιτάσματα με αποτέλεσμα η οικονομική παραγωγή τους να είναι δύσκολη. Επίσης, παρουσιάζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αέριο κατ’ όγκο πετρώματος σε σχέση με τα συμβατικά και είναι διασκορπισμένα σε τεράστιες εκτάσεις και η εξόρυξή τους γίνεται εφικτή μόνο με συνδυασμό οριζόντιας γεώτρησης και υδραυλικής ρωγμάτωσης.
Η υδραυλική ρωγμάτωση πραγματοποιείται με τη διοχέτευση υπό υψηλές πιέσεις μεγάλων ποσοτήτων νερού, άμμου και διαφόρων άλλων χημικών ουσιών (υγρό ρωγμάτωσης) στο υπέδαφος, σε βάθη που μπορεί να φτάσουν και τα 3km. Με αυτό τον τρόπο, η υδραυλική πίεση δημιουργεί πολλαπλές ρωγμές στον σχιστολιθικό σχηματισμό και μέσω αυτών διαφεύγει το εγκλωβισμένο αέριο και στη συνέχεια αντλείται. Το υγρό ρωγμάτωσης περιέχει συνήθως 98% νερό και άμμο και 2% χημικά πρόσθετα που περιλαμβάνουν τοξικές, αλλεργιογόνες, μεταλλαξιογόνες  και καρκινογόνες ουσίες. Σε μια ενεργή περιοχή εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου εγχέεται περίπου 0,1-0,5 λίτρο χημικών ουσιών ανά τετραγωνικό μέτρο, γεγονός που από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων με αρνητικές συνέπειες και για τον άνθρωπο.
(Φιλελεύθερος)
 energypress.gr
2/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin