Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ίδια τα Γεωλογικά Χαρακτηριστικά σε Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανία Συμφωνούν PGS και Πετρελαϊκές.

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Επιβεβαιώνεται και από την PGS ότι Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία δεν αποτελούν κλειστά συστήματα, αλλά διαθέτουν γεωλογικές αναλογίες στη θάλασσα του Ιονίου. Ήδη, στην Ιταλία και την Αλβανία έχουν βεβαιωθεί αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αξιοποιούνται.
Ο project geoscientist της PGS Jorn Furstenau μιλώντας χθες στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων APPEX Regional 2013, μίλησε για αντίστοιχη ποικιλία πετρελαϊκού δυναμικού στην περιοχή. Σύστημα υδρογονανθράκων εντοπίζεται και στη Δυτική Πελοπόννησο γεγονός που αποδεικνύεται από το κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί από το 1981 στο Κατάκολο, ενώ, αντίθετα, η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει αναξιοποίητη.

Η PGS, που έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, οδεύει προς την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων που συνέλεξε και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει περαιωθεί τον Ιανουάριο του 2014. Η επίσημη αναφορά προς την ελληνική κυβέρνηση θα παραδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, το Μάρτιο του 2014. 

Τις απόψεις της PGS για ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά των τριών χωρών στο Ιόνιο ενστερνίζονται τόσο η Petroceltic, που συμπράττει με την ΕΛ.ΠΕ. και την Edison για τον Πατραϊκό Κόλπο, στο πλαίσιο του open door, όσο και η Energean Oil & Gas, που επιλέχθηκε για την περιοχή των Ιωαννίνων (με την Petra Petroleum) και για το Κατάκολο (σε κοινοπραξία με την Grecoil). O Peter Shinner, country manager της Petroceltic, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, έκανε λόγο για κοινά γεωφυσικά χαρακτηριστικά Ελλάδος-Ιταλίας, ενώ ο Henry David, διευθυντής Ανάπτυξης της Energean, τόνισε ότι στη Δυτική Ελλάδα τα μεγαλύτερα onshore κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου συνδέονται με την Πλάκα της Αδριατικής. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα Ιωάννινα ο κ. David επισήμανε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν την περίοδο. 

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, μίλησε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ανέφερε ότι οι συμβάσεις μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του open door θα κυρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος απεύθυνε πρόσκληση στις εταιρίες που συμμετέχουν στο συνέδριο να επενδύσουν στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές συμφωνίες θα έχουν βάθος χρόνου και δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη στο μέλλον. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι η φορολογία των επιχειρήσεων μπορεί να μειωθεί και όχι να αυξηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβάσεις για το open door θα περιλαμβάνουν όρο ότι θα απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε μεταβολή στη μετοχική σύνθεση των κοινοπραξιών που αναλαμβάνουν τις έρευνες.
Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν πάνω από 150 στελέχη που εκπροσωπούν 40 πετρελαϊκές εταιρείες από 120 χώρες του κόσμου. 


Νέες ευκαιρίες για ΕΛ.ΠΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Κωστόπουλος έκανε γνωστό ότι ο όμιλος παρακολουθεί τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον τομέα του upstream στην Ελλάδα, αξιολογεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και προτίθεται να συμμετάσχει σε νέους γύρους παραχωρήσεων για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων σε κοινοπραξία με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες.
Μιλώντας χθες το πρωί στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πολλά υποσχόμενη χώρα για υδρογονάνθρακες, με πολλές, ωστόσο, ανεξερεύνητες περιοχές. «Η ΕΛ.ΠΕ.», τόνισε «εστιάζει στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, που θα έπρεπε και μπορεί να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία της ελληνικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το 2012 οι πετρελαϊκές εταιρίες επένδυσαν στη διεθνή δραστηριότητα του upstream 630 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το 2011. Για φέτος οι αντίστοιχες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 3% και για το 2014 κατά 2,5%.
Ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. έχει αυτή τη στιγμή δραστηριότητα ερευνών στην Αίγυπτο, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα. Λειτουργεί ως operator από το 1975, έχοντας εξερευνήσει 26 περιοχές στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, μεγάλες offshore περιοχές παραμένουν ανεξερεύνητες, όπως είπε.
«Είμαστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της Ελλάδος στον τομέα των υδρογονανθράκων», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, «με βάση την εμπειρία μας, τις μελέτες που έχουν γίνει και τα υφιστάμενα δεδομένα».
Ο CEO της ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε ότι ο όμιλος έχει αγοράσει τα δεδομένα της PGS (σ.σ. και η Total, επίσης) τα οποία μελετά σε αυτή τη φάση, ενσωματώνοντας τα στην υπάρχουσα γνώση της. 
 energia.gr
7/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin