ΥΠΕΚΑ, 15/11/13
Σύσκεψη με θέμα τη λαθροϋλοτομία και άλλα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ που απασχολούν την Πιερία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Κατερίνη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Δασών Γιώργου Αμοργιανιώτη και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιου Καρούντζου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Πιερίας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Χριστογιάννης, Δήμαρχοι της περιοχής και εκπρόσωποι των αστυνομικών, δασικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών.
Στόχος της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων καθώς και ο καλύτερος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης όπως η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η αλλαγή στη διαδικασία κατάσχεσης όσων συλλαμβάνονται για παράνομη υλοτόμηση, είχανε αποτελέσματα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία των δασικών Υπηρεσιών, όχι μόνο στην Πιερία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τριάντα χιλιάδες οικογένειες σε Μακεδονία και Θράκη έχουν πάρει ήδη, μέσω της προβλεπόμενης από τη δασική νομοθεσία διαδικασίας, φθηνά καυσόξυλα, από τέσσερις έως οκτώ τόνους η καθεμία. Τον Οκτώβριο του 2013 σε Μακεδονία - Θράκη έγιναν 1883 έλεγχοι για περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαν γίνει μόλις 345 έλεγχοι. Μόνο σε διάστημα τριών μηνών στην Πιερία έγιναν 314 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 24 παραβάτες, κατασχέθηκαν 46 τόνοι ξύλου, 2 οχήματα και 10 αλυσοπρίονα. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, αλλά δεν παραλείφθηκε η διάσταση της δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η ενίσχυση της συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτύξει με στόχο την πάταξη του φαινομένου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος η καταστροφή του δάσους και του φυσικού μας πλούτου αποτελεί έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό. Είτε αυτό επιτελείται με την μορφή της λαθροϋλοτομίας, είτε με την μορφή πυρκαγιάς. Το κυρίαρχο θέμα της σημερινής συζήτησης είναι το ζήτημα καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας. Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν σε σχέση με την λαθροϋλοτομία από την κυβέρνηση ήταν συγκεκριμένα. Αφορούσαν την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατικών συμπεριφορών, την διευκόλυνση της διαδικασίας της κατάσχεσης των κλεμμένων προϊόντων (άμεση δηλαδή ποινής της ώρα εκτέλεσης του εγκλήματος), αφαίρεση αδείας, άμεση κατάσχεση των προϊόντων, ενδεχομένως και των φορτηγών. Η υπερωριακή απασχόληση που μεριμνήσαμε να υπάρχει για περισσότερους ελέγχους, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Ήταν μια σειρά μέτρων που δείχνουν πάλι ότι έφεραν αποτέλεσμα. Βεβαίως η παρακολούθηση της καταπολέμησης της λαθροϋλοτομίας είναι μια συνεχής προτεραιότητα για εμάς και για αυτό θα συνεχίσουμε και τις συσκέψεις αλλά και τη διενέργεια εκείνων των δράσεων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε καθαρό προς όλους πως δεν θα επιτρέψουμε να επιτελείται ένα τέτοιο έγκλημα».
Ø Ερώτηση:
Θα δοθούν περισσότερα εφόδια στους υπαλλήλους των διευθύνσεων δασών; λείπουν τα αυτονόητα, όπως το πετρέλαιο για να κινηθούν τα οχήματα.
Σταύρος Καλαφάτης:
Έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες από τη πλευρά του υπουργείου για την κάλυψη των καυσίμων και μπορώ να πω σε ικανοποιητικό βαθμό, σε σχέση με τα συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν. Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί και προβλέπονται στην νομοθεσία οι μεικτές περίπολοι για να υπάρχει συνεργασία των δασικών υπηρεσιών και με άλλες αρχές όπως είναι η αστυνομία, η πυροσβεστική ή οι ΔΟΥ, γιατί υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες από την λαθροϋλοτομία, όπως το λαθρεμπόριο. Νομίζω ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό και με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής μπορούμε πούμε ότι κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση. Φυσικά, όσο υπάρχει το φαινόμενο δεν θα σταματήσουμε να το κυνηγάμε. Επαναλαμβάνω για εμάς αποτελεί μια παραβατική συμπεριφορά, ένα έγκλημα με έντονες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.
Ø Ερώτηση:
Η λαθροϋλοτομία έχει ένα αίτιο: ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης…
Σταύρος Καλαφάτης:
Υπάρχει μέριμνα μέσα από την δασική νομοθεσία και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο κατάσχουμε την παράνομα υλοτομημένη ξυλεία. Υπάρχει μέριμνα οι ποσότητες οι οποίες κατάσχονται μέσα από ελέγχους, να διακινούνται στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο και καταπολεμάμε το έγκλημα αλλά και βοηθούμε τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας. Παράλληλα, έχοντας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, υπάρχει η δυνατότητα στους ορεινούς όγκους ο πολίτης με την άδεια και παρακολούθηση της αρμόδιας αρχής να μπορέσει να προμηθευτεί ένα - ενάμιση τόνο, που είναι η ποσότητα που θα καλύψει την προσωπική του ανάγκη για τον χειμώνα
Ø Ερώτηση:
Με ποιον τρόπο θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία;
Σταύρος Καλαφάτης:
Δίνεται η δυνατότητα δημοπρασιών. Υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπεται σαφώς από τον νόμο, με την οποία στην τελική της φάση διατίθεται η ξυλεία στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
Ø Ερώτηση:
Έχουν συλληφθεί πολλές φορές τα ίδια άτομα, έφτασαν οι υποθέσεις στο δικαστήριο αλλά πήραν συνεχείς αναβολές. Μήπως είναι θέμα και Υπουργείου Δικαιοσύνης;
Σταύρος Καλαφάτης:
Το θέμα το έχω αντιμετωπίσει και σε άλλες περιπτώσεις. Η σημερινή συνάντηση εδώ στην Πιερία δεν είναι αποσπασματική. Αποτελεί μέρος μιας σειράς συναντήσεων. Αυτό που μου λέτε το έχω αντιληφθεί. Πραγματικά πολλές φορές οι αστυνομικές και δασικές υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους αλλά υπάρχουν ζητήματα όταν φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Υπάρχει συνεννόηση και με άλλους αρμόδιους υπουργούς. Όπως υπάρχει συνεννόηση με τον Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θα υπάρξει συνεννόηση και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, γιατί έχω αντιληφθεί ότι υπάρχει ζήτημα.
Ø Ερώτηση:
Είναι προτεραιότητά σας ο οικισμός της Ολυμπιάδας;
Σταύρος Καλαφάτης:
Είναι ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο. Υπάρχουν εκατοντάδες αντίστοιχης σημασίας και εμβέλειας ζητήματα. Τα μελετούμε και δεν έχουμε αφήσει τίποτα που να είναι στην τύχη του. Πρέπει και το ζήτημα αυτό, όπως και τα υπόλοιπα ζητήματα, να θωρακίζονται από πλευράς δασικής νομοθεσίας, περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Να υπάρχει μια στέρεη νομική βάση για τον οποιαδήποτε τρόπο βρεθεί για να επιλύονται τέτοια ζητήματα.
Ø Ερώτηση:
Οι τοπικοί παράγοντες λένε ότι υπάρχει αυτή η βάση…
Σταύρος Καλαφάτης:
Είναι ζητήματα πάρα πολύ σύνθετα. Οι βουλευτές κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και ο τρόπος με τον οποίο έχουν δρομολογήσει το ζήτημα είναι θετικός. Όμως οφείλει και το Υπουργείο που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις να βρει μια λύση που θα είναι εξασφαλισμένη σε όλα τα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε.
ypeka.gr
15/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Σύσκεψη για τη λαθροϋλοτομία σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. -Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα.
ΥΠΕΚΑ: Έμφαση στη μάχη κατά της λαθροϋλοτομίας σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία - Δηλώσεις Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη
---------------
Λαθροϋλοτομία και Κλοπές Καυσόξυλων Παρατηρούνται και στη Γερμανία Λόγω της Ακριβής Θέρμανσης
Νέος Κανονισμός Ε.Ε. για παράνομη υλοτομία
Ευρωπαϊκό φρένο στα κυκλώματα οργανωμένης λαθροϋλοτομίας
ΥΠΕΚΑ: Ομιλία Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Ν/Σ «Επείγουσες Ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ & άλλες Διατάξεις» (λαθροϋλοτομία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου