Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Έκλαψε για τις μελλοντικές γενιές επικεφαλής του ΟΗΕ. -Κλιματική αλλαγή.

Η αδυναμία των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής «καταδικάζει τις μελλοντικές γενιές πριν καν γεννηθούν» είπε κλαίγοντας η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής των προσπαθειών του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης.

Η κοσταρικανή Φιγκέρες δεν συγκράτησε τα δάκρυά της μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

«Είμαι μόνιμα ενοχλημένη με τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Γεννήθηκα ανυπόμονη. Κινούμαστε υπερβολικά αργά, κινούμαστε όμως προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα» είπε στο BBC.



Από το 2009, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, Φιγκέρες είναι η
εκτελεστική γραμματέας για τη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της Κλιματικής Αλλαγής (UNFCC).

Στη Σύνοδο του Ντέρμπαν που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την Κοπεγχάγη, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι μια νέα, δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020.

Η Φιγκέρες εκτιμά ότι είναι ακόμα εφικτός ο στόχος να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015. Για να γίνει όμως αυτό, επισήμανε, το προσχέδιο της συμφωνίας πρέπει να είναι έτοιμα στη σύνοδο του Περού το 2014 ώστε οι κυβερνήσεις να έχουν χρόνο να το μελετήσουν.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι στην αποτυχημένη Σύνοδο της Κοπεγχάγης οι ηγέτες έφταναν την τελευταία στιγμή και έρχονταν αντιμέτωποι με έγγραφα 300 σελίδων τα οποία δεν προλάβαιναν καν να διαβάσουν.

«Νιώθω ότι αυτό που κάνουμε είναι εντελώς άδικο και ανήθικο για τις μελλοντικές γενιές. Τις καταδικάζουμε πριν καν γεννηθούν» δήλωσε στο BBC.

«Το θέμα είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Αν [η κλιματική αλλαγή] ήταν αναπόφευκτη, θα έπρεπε να την αποδεχτούμε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέλλον που θα δώσουμε στα παιδιά μας» είπε.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.

Η φετινή σύνοδος της UNFCC θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, χώρα που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες λιθάνθρακα και έχει επικριθεί για τις περιβαλλοντικές απόψεις της.

Εντύπωση προκάλεσε στο δικτυακό τόπο της συνόδου μια ανάρτηση που αναφερόταν στα θετικά στοιχεία της τήξης των πάγων στην Αρκτική, λέγοντας ότι αυτό θα διευκολύνει το κυνήγι «πειρατών, τρομοκρατών και οικολόγων».

sigmalive.com, BBC
23/10/13
--
-

1 σχόλιο:

  1. UN climate chief's tears over future generations....

    By Matt McGrath Environment correspondent, BBC News
    The head of the UN body tasked with delivering a global climate treaty broke down in tears at a meeting in London as she spoke about the impact of global warming on coming generations.

    Christiana Figueres told the BBC that the lack of an agreement was "condemning future generations before they are even born".

    Ms Figueres said this was "completely unfair and immoral".

    Despite the slow pace of negotiations, she said a deal can be done by 2015......http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24615946
    22/10/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin