Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο του διεθνούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Την άρση της απαγόρευσης εξόρυξης ραδιενεργών υλικών όπως το ουράνιο αποφάσισε χθες (24 Οκτωβρίου) η Γροιλανδία, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις από Αυστραλία και Κίνα, που είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν τον τεράστιο ορυκτό της πλούτο.
Η κίνηση αυτή δεν θα επιτρέψει μόνο την εξόρυξη ουρανίου, αλλά επίσης και των σπάνιων γαιών, ορυκτών που χρησιμοποιήθηκαν τον 21ο αιώνα για προϊόντα από ανεμογεννήτριες μέχρι υβριδικά αυτοκίνητα και έξυνα τηλέφωνα, και σήμερα επί το πλείστον προέρχονται από την Κίνα.

Καθώς οι πάγοι λιώνουν και ανοίγονται νέοι θαλάσσιοι δρόμοι στην Αρκτική, η πρώην σύμμαχος της Δύσης στον Ψυχρό Πόλεμο, αναδύθηκε από την απομόνωση και προσέλκυσε την γεωπολιτική προσοχή Πεκίνου και Βρυξελλών χάρη στον πλούσιο ορυκτό της πλούτο.


 «Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανεργία και το κόστος ζωής να αυξάνεται, ενώ η οικονομία μας είναι σε στασιμότητα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτούμε το ουράνιο», είπε ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Aleqa Hammond, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Sermitsiaq.

Ωστόσο η πιθανότητα εξόρυξης ουρανίου από τη χώρα ανησυχεί τους περιβαλλοντολόγους. Νωρίτερα, μια ομάδα ΜΚΟ προειδοποίησε ότι η εξόρυξη ουρανίου στη Γροιλανδία θα μπορούσε να απειλήσει το οικολογικό σύστημα στην περιοχή της Γροιλανδίας.

Καθώς η Γροιλανδία είναι αυτοδιοικούμενη (πρώην αποικία της Δανίας), η Κοπεγχάγη έχει ακόμη εξουσίες σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας και η απόφαση για το ουράνιο ίσως χρειαστεί να περάσει και από το δανικό κοινοβούλιο- βάζοντας πιθανώς τα δύο κράτη σε διπλωματική διαμάχη.
Από την στιγμή που η Γροιλανδία «κέρδισε» το καθεστώς αυτοδιοίκησης το 2009, οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν ως στόχο την αυξανόμενη αυτονομία και την ενδεχόμενη ανεξαρτησία.
Όσο περισσότερα έσοδα έχει η χώρα από την εξόρυξη ή το πετρέλαιο, τόσο θα μειώνεται η εξάρτησή της από τις ετήσιες επιχορηγήσεις της Δανίας, που αντιστοιχούν σε πάνω από το ήμισυ του προϋπολογισμού της χώρας.

Αναφορικά με τα αποθέματα σπάνιων γαιών που εντόπισε η αυστραλιανή εταιρεία Greenland Minerals and Energy, είναι πολύ πιθανό να αποτελούν τα μεγαλύτερα αποθέματα εκτός της Κίνας, όπου σήμερα παράγεται το 90% αυτών παγκοσμίως.

Ωστόσο η εξόρυξη ίσως αποτελέσει μια μακρά διαδικασία.
 «Θεωρώ πως η δανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την απόφαση εξόρυξης ουρανίου στη Γροιλανδία», είπε η Cindy Vestergaard, ερευνήτρια στο δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών.
«Μετά από αυτό Γροιλανδία και Δανία θα αρχίσουν να εστιάζουν σε όλες τις νομικές πτυχές. Δε θα αρχίσουμε τις εξορύξεις την Παρασκευή, ή του χρόνου ή το 2015», υπογράμμισε.
EurActiv με Reuters
25/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 σχόλιο:

  1. Uran und Seltene Erden: Grönland gibt Ausbeutung seiner Rohstoffe frei...

    Der Klimawandel macht die Rohstoffförderung in der Arktis interessant - und Grönland will finanziell unabhängig von Dänemark werden. Das Parlament hat jetzt das Förderverbot für Uran gekippt. Auch der Abbau von Seltenen Erden wird möglich.

    Berlin - Im Boden von Grönland schlummern große Mengen an Bodenschätzen. Rohstoffsucher kennen Vorkommen an Eisenerz, aber auch an Seltenen Erden, die wegen ihrer Bedeutung für die Herstellung von Hochtechnologieprodukten als strategisch wichtig gelten. Zumindest an den Rändern der riesigen Arktisinsel ist die Förderung in den vergangenen Jahren immer interessanter geworden - um den Rohstoffhunger der Welt zu befriedigen, vor allem aber auch, um viel Geld zu verdienen.

    Für die 57.000 Einwohner Grönlands geht es dabei auch um die Frage der Unabhängigkeit vom einstigen Mutterland Dänemark. Die vollständige Abnabelung wird erst möglich, wenn die Rohstoffeinnahmen reichlich fließen. Denn momentan geht es der grönländischen Wirtschaft nicht allzu gut. Ohne massive Zuschüsse aus Kopenhagen wäre der Staatshaushalt nicht zu stemmen.

    Erste von Umweltschützern massiv kritisierte Ölbohrungen blieben ohne Erfolg. Doch wie es aussieht, könnten große Bergbauprojekte nun für Einnahmen sorgen. So hoffen es jedenfalls die Grönländer. Am Donnerstag haben sie nun eine wichtige Hürde beseitigt: Sie haben ein 1988 aufgestelltes Verbot der Uranförderung auf der Insel gekippt.

    Das ist deswegen wichtig, weil das Element bei fast allen Rohstoffprojekten, zum Beispiel bei der Förderung Seltener Erden, in kleinen Mengen mit anfallen würde. Der Konzern Greenland Minerals and Energy würde gern bei Narsaq in Südgrönland Seltene Erden fördern.

    Mehrheit von 15 zu 14 Stimmen......http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/groenland-parlament-erlaubt-uran-foerderung-bei-suche-nach-rohstoffen-a-929986.html
    25/10/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin