Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Μεταρρύθμι​ση στην Περιβαλλον​τική Αδειοδότησ​η. Το συνολικό ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία εκτιμάται σε πάνω από 70 εκ. ευρώ.


ΥΠΕΚΑ, 21-10-13
Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί η απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας. Το κύριο εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με το νόμο 4014/2011, ο οποίος προβλέπει τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης με στόχο τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης, την κατάργηση επικαλυπτόμενων αδειών και τη διασφάλιση ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Με αφορμή την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί τα τευλευταία χρόνια μια από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Οφείλουμε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον να αξιοποιήσουμε το περιβαλλοντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της φύσης, ως μοχλό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νέου εθνικού πλούτου.
 
Με βάση τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, για απλοποίηση των διαδικασιών, το συνολικό ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία εκτιμάται σε πάνω από 70 εκ. ευρώ, ενώ το άμεσο όφελος για το Δημόσιο (αφού πολλά από τα έργα είναι δημόσια) φτάνει τα 20 εκ. ευρώ. Επίσης, προκύπτει έμμεσο όφελος πάνω από 15 εκ. ευρώ με την αποδέσμευση προς παραγωγικότερες εργασίες πάνω από 700 εργαζομένων. Στα παραπάνω οικονομικά οφέλη δεν έχει υπολογιστεί το όφελος από την κατάργηση όλων των επικαλυπτόμενων αδειδοτήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος ούτε και το όφελος του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης.
 
Μόνο από την υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) έναντι 21.500 μελετών που απαιτούνταν ετησίως, μέχρι το 2011, έχουμε κάθε χρόνο 13.300 μελέτες λιγότερες με ετήσιο όφελος για την οικονομία πάνω από 25 εκ.ευρώ. Σε συνδυασμό με την κατάργηση της κατηγορίας Β3 και της Προμελέτης, η μείωση των φακέλων ξεπερνά τις 20.300 ετησίως, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεπεραστεί ο αρχικός στόχος για υποδεκαπλασιασμό των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
 
Το βάρος πλέον πέφτει, τόσο στην ενδυνάμωση των ελέγχων, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των μελετών και την περαιτέρω μείωση του χρόνου αδειοδότησης μέσω της προτυποποίησης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)».
 
Ενημερωτικό σημείωμα
 ypeka.gr
21/10/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin