Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Προστατευόμενες περιοχές μόνο στα λόγια

 Τράτσα Μάχη
Παραπαίει το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών. Οι φορείς διαχείρισης των περιοχών αυτών _ οι οποίοι στις αρχές του χρόνου με νομοθετική ρύθμιση συγχωνεύτηκαν σε 14 από 29 _ υπολειτουργούν. Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν εννιά περιβαλλοντικές οργανώσεις, η τύχη του 70% των περιοχών Natura, για τις οποίες δεν έχει οριστεί σχήμα διαχείρισης, είναι στον αέρα, ενώ ακόμη εκκρεμεί η παρακολούθηση και καταγραφή της βιοποικιλότητας από τους αρμόδιους φορείς.

Οι οργανώσεις _ Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MOm και WWF Ελλάς _ κατέγραψαν χαρακτηριστικά παραδείγματα που καταδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας:

- Στη Ζάκυνθο εν μέσω τουριστικής περιόδου, παραμένουν αφύλακτες οι πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και ο θαλάσσιος χώρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου καθώς ο Φορέας Διαχείρισης δεν μπορεί να πληρώσει τους φύλακες που επιτηρούν τις δραστηριότητες κατά την περίοδο ωοτοκίας.

-  Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις περιοχές Natura οι οποίες φιλοξενούν παραλίες ωοτοκίας Caretta caretta  αλλά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάποιου Φορέα Διαχείρισης. Για παράδειγμα,  στις παραλίες του Ρεθύμνου η ωοτοκία μειώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής δραστηριότητας ενώ στον Κυπαρισσιακό κόλπο, σχέδια οικοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης απειλούν τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.
      
- Στον Σχινιά ο Φορέας Διαχείρισης δηλώνει αδυναμία να προστατέψει αποτελεσματικά το πευκοδάσος και αναγκάστηκε να προβεί σε αποκλεισμό της πρόσβασης όλων των τροχοφόρων στο Πάρκο για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

- Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η φύλαξη είναι ανύπαρκτη.

Ως κύριο υπεύθυνο για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, οι εννιά οργανώσεις θεωρούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το οποίο προκαλεί συνεχείς καθυστερήσεις και εμπόδια στο έργο των Φορέων Διαχείρισης.

Γι΄ αυτό καλούν τη νέα πολιτική ηγεσία του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. 
17/7/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin