-
Προτεραιότητα στον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο της Κύπρου και στον τρόπο εμπλοκής της πριν την εξόρυξή του, δίδει η Τουρκία θέτοντας ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα αναπτύσσει έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα, κυρίως προς το Ισραήλ, μέσω ΗΠΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι πιθανή συνεργασία στο Φυσικό Αέριο μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας μπορεί να σημαίνει αυτόματη λύση του Κυπριακού.Όσο πλησιάζει η ώρα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο Αφροδίτη της Κυπριακής ΑΟΖ, τόσο αυξάνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις της Άγκυρας προς το Ισραήλ, μέσω ΗΠΑ για συμμετοχή της στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, η Άγκυρα φαίνεται ν' αντιλαμβάνεται ότι οι εκφοβισμοί που επιχειρεί δεν κάμπτουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ και προτάσσουν την επίλυση του Κυπριακού, η οποία όπως υποστηρίζουν σε ξένους διπλωματικούς κύκλους θα είναι πολύ απλή σε περίπτωση συνεργασίας στο Φυσικό αέριο μεταξύ Αγκυρας και Λευκωσίας . Ιδιαίτερα σημαντική για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι η αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο
Όπως είχε αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ''θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας''.
Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους, η Άγκυρα θεωρεί ότι η συγκυρία, με την Ελλάδα και την Κύπρο να βρίσκονται σε οικονομική εξουθένωση, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, ευνοεί την προώθηση των προτάσεων της.
Στο μεταξύ, οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι σημερινοί.
Το 1976 η Ελλάδα γνώριζε πολύ καλά τι κρύβει το αιγαίο και γενικά η μεσόγειος. Ωστόσο, οι πιέσεις των Τούρκων, μέσω των ΗΠΑ, δεν της επέτρεψαν να ωφεληθεί όπως θα έπρεπε από τις ενεργειακές εξαγγελίες του τότε πρωθυπουργού.
Ο τεράστιος πλούτος της Ελλάδας και η εκμετάλλευσή του, ήταν ένα από τα θέματα διαφωνίας ακόμη και των Χουντικών την περίοδο του πραξικοπήματος με τον Δημήτριο Ιωαννίδη μάλιστα, να ευνοούσε διαμοιρασμό του πετρελαίου στο Αιγαίο και γενικά στη μεσόγειο με την Τουρκία.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/56666#sthash.kSefylFT.dpuf
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου