Φωτο: tovima.gr |
Η υπερεκμετάλλευση του υπεδάφους έχει τις συνέπειες της, ενίοτε καταστροφικές. Ολόκληρες γειτονιές στην Κίνα απειλούνται από τεράστιες καταβόθρες που ανοίγουν, απροειδοποίητα, προκαλώντας καθιζήσεις και κατ' επέκταση καταστροφές σπιτιών και πτώσεις κτιρίων ή ακόμη και απώλεια σε ανθρώπινες ζωές.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ειναι η πόλη Τζινίνγκ, στην βόρεια επαρχία Σαντόνγκ. Η Τζινίνγκ ειναι μια από τις δεκάδες «καρβουνοπόλεις» της αχανούς χώρας, όπου από τη δεκαετία του 1960 επιχειρείται μια εκτεταμένη διαδικασία εξόρυξης του υπεδάφους τους, πλούσιου σε μέταλλα και ορυκτά.
Πριν από λίγα χρόνια η Τζινίνγκ ήταν μια ζωντανή πόλη με πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων, όμως πλέον πάνω από 100.000 από τους κατοίκους της εχουν αναγκαστεί να ξεσπιτωθούν, υπό την απειλή των συνεχών καθιζήσεων του εδάφους. Οι εργασίες εξόρυξης στην επαρχία προκαλεί μεγάλες τρύπες που «τρώνε» το υπέδαφος, με αποτέλεσμα πολλοί Κινέζοι που διαμένουν στην περιοχή να χάνουν, κυριολεκτικά, τη γη κάτω απ' τα πόδια τους.
Κατόπιν οι καταβόθρες αυτές, βάθους πολλών μέτρων, γεμίζουν με νερό και μένουν έτσι, παρόλο που πολλοί εχουν βρει κατά καιρούς μια προσωρινή έστω μέθοδο επίλυσης του προβλήματος, μετατρέποντας τις τρύπες αυτές σε αυτοσχέδιες λίμνες ή θεματικά υδάτινα πάρκα. Φυσικά, το ζήτημα εδώ ειναι πιο καυτό: μιλάμε για εγκατάλειψη πατρογονικών εστιών για πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων.
«Γνώριζα πως αργά ή γρήγορα θα αναγκαζόμουν να φύγω από το σπίτι μου, αλλά δεν περίμενα αυτή η μέρα να ερχόταν τόσο σύντομα», λεει ο Σιάο Γκουοκιάνγκ, ο οποίος πριν τέσσερις μήνες έχτισε ένα διώροφο σπίτι στην Τζινίνγκ, μόνο για να βρει λίγες εβδομάδες μετά μια τεράστια ρωγμή σε έναν από τους τοίχους του - ένα σημάδι πως σύντομα μια τρυπά θα καταβρόχθιζε το σπίτι, τον ιδιο και την οικογένεια του. «Φοβάμαι πως η πόλη μας σύντομα θα μετατραπεί σε μια Βενετία της Άπω Ανατολής», επισημαίνει με τη σειρά του ο πρώην δήμαρχος της Τζινίνγκ, Λι Γκουάνγκσενγκ.
Η Τζινίνγκ δεν κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στις απειλητικές καταβόθρες: το 2012 στην πόλη Γιουέτζια της κεντρικής Κίνας άνοιξαν 693 (!) συνολικά τρύπες από καθιζήσεις του εδάφους.
30/7/13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου